PF HOUSE & 英曲大聯盟 
» 遊客:  註冊 | 登錄 | 會員 | 搜索 | 祈願池 | 心情日記列表 | 我的心情日記 | 幫助

RSS 訂閱當前論壇  

上一主題 下一主題
 37  1/2  1  2  > 

標題: 苦命Cocker尋溫暖的家!!(以領養)  

KaYing (Ka Ying)
英曲高中生

UID 329
精華 0
積分 200
帖子 200
閱讀權限 250
註冊 2006-4-8
所養英曲名稱:娜娜 Nana
英曲會員編號:605
狗狗性別:美女
狗狗出生日期:OCT 19
狗狗最喜歡:媽媽, 街街
狗狗最討厭:行雷
狗狗技能:sit, hand, down & stay
狗狗性格:溫純, 傻妹
居住地區:香港島東區
苦命Cocker尋溫暖的家!!(以領養)

可以照顧我嗎?

我由細到大都係住在寵物店, 可能因為我生得唔靚, 眼見我的兄弟一一被人帶番屋企, 最後只剩下我.我黑暗的生活開始來臨.....

每天都住在籠裡,沒有朋友只是不斷生仔,我的十年就過了.雖然店主一直都對我不好, 但我以為他會照顧我到死, 點都估不到, 他會如此狠心,我知道我已經沒有利用價值, 但我發夢都沒有想到他會把我掉在街上. 我一直等他, 等他回來, 可惜他一去不返......

我好傷心,幸運地有一個好好心的姐姐救我回家. 可惜她只是可憐好心救我,她不能收養我. 好希望上天會給我一個重新的機會,令我遇上一個有心人,令我可以舒服過埋剩餘的日子. 我知道我好老, 但我仍好健康好鍾意有人錫我抱我.

Cocker spaniel, female, no desex, around 10 yrs old, friendly, nice

interest parties,please e-mail to ededoggie@yahoo.com.hk

娜娜係隻吾夠 20磅既曲架
2006-9-29 06:42 PM#1
查看資料  訪問主頁  Blog  發短消息  頂部

KaYing (Ka Ying)
英曲高中生

UID 329
精華 0
積分 200
帖子 200
閱讀權限 250
註冊 2006-4-8
所養英曲名稱:娜娜 Nana
英曲會員編號:605
狗狗性別:美女
狗狗出生日期:OCT 19
狗狗最喜歡:媽媽, 街街
狗狗最討厭:行雷
狗狗技能:sit, hand, down & stay
狗狗性格:溫純, 傻妹
居住地區:香港島東區

娜娜係隻吾夠 20磅既曲架
2006-9-29 06:43 PM#2

忌廉媽咪 (忌廉媽咪)
版主
Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13

UID 122
精華 0
積分 1241
帖子 1289
閱讀權限 250
註冊 2006-1-2
所養英曲名稱:忌廉(細 lo)
英曲會員編號:448
狗狗性別:M
狗狗出生日期:01-09-2003
狗狗最喜歡:食o野
狗狗最討厭:失寵
狗狗技能:扮可憐
狗狗性格:癡媽咪
居住地區:KT
來自香港
狀態 離線
點解成十歲先遺棄?好可憐
2006-9-29 06:53 PM#3
查看資料  Blog  發短消息  頂部

sandy@王家3兄妹 (可樂炸両慈母)
版主
Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13
可樂★可以快樂..幸福兒童

UID 153
精華 4
積分 6017
帖子 6217
閱讀權限 250
註冊 2006-2-4
所養英曲名稱:可樂仔
英曲會員編號:555
狗狗性別:男仔
狗狗出生日期:2003年9日30日
狗狗最喜歡:牛皮骨,去街,上床sleep,追bird bird
狗狗最討厭:俾呀媽鬧..呀媽"丙"..無野食
狗狗技能:sit, hand, sleep
狗狗性格:活潑,好動,牛脾氣(間唔中啦!)
居住地區:大坑五星級的唐樓
來自怏樂星球
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 忌廉媽咪 於 2006-9-29 06:53 PM 發表
點解成十歲先遺棄?好可憐
唔可以再生咪俾d  petshop衰人遺棄lor....
唉....点解好好心的姐姐唔可以養呀

可愛嘅王家3兄妹.可樂~恩恩~思思

彩虹橋上的妹妹 and 細佬
2006-9-29 11:27 PM#4

Jade
版主

UID 271
精華 0
積分 3521
帖子 3623
閱讀權限 250
註冊 2006-3-22
所養英曲名稱:可樂, 妹妹, 魔魔
英曲會員編號:578,579,580
狗狗性別:M, F ,F
狗狗出生日期:12/04/95,24/06/95,18/06/97
狗狗最喜歡:
狗狗最討厭:
狗狗技能:
狗狗性格:
居住地區:Sai Kung
佢好靚女呀!

咁好心姐姐點知佢個身世呢 ? 只係好奇問吓
2006-9-29 11:47 PM#5

louise1010
英曲小學生

UID 1005
精華 0
積分 35
帖子 35
閱讀權限 250
註冊 2006-9-30
所養英曲名稱:
英曲會員編號:
狗狗性別:
狗狗出生日期:
狗狗最喜歡:
狗狗最討厭:
狗狗技能:
狗狗性格:
居住地區:

QUOTE:
原帖由 Jade 於 2006-9-29 11:47 PM 發表
佢好靚女呀!

咁好心姐姐點知佢個身世呢 ? 只係好奇問吓
答案係 ~~~ 上述身世係好心姐姐既猜測, 佢肚皮有打摺, 耳仔好陰公被人打個個洞 (似釘孔機釘既咁) 帶佢去睇醫生時, 佢既後腳有d被困籠既痕跡, 好似困左好耐咁, 而醫生話佢年紀都有番咁上下, 我諗佢後生時應該係靚女, 唔係都唔洗生咁多bb, 生到個肚皮打晒摺啦 好冇陰功

而經過好心姐姐幾日既打理後, 佢而家耳仔既發炎已經好左好多喇.......

2006-9-30 05:33 PM#6

louise1010
英曲小學生

UID 1005
精華 0
積分 35
帖子 35
閱讀權限 250
所養英曲名稱:
英曲會員編號:
狗狗性別:
狗狗出生日期:
狗狗最喜歡:
狗狗最討厭:
狗狗技能:
狗狗性格:
居住地區:

QUOTE:
原帖由 sandy@王家3兄妹 於 2006-9-29 11:27 PM 發表

唔可以再生咪俾d  petshop衰人遺棄lor....
唉....点解好好心的姐姐唔可以養呀
因為 ~~~ 我原本冇預算養英曲, 我屋企本身都細, 而自己既史立莎已經被鵲巢鳩占, 平時史立莎pup pup仔可以來渡假, 而當晚已經即刻被逼遷, 溜夜被的左返公公屋企 而家都未可以返來
2006-9-30 05:37 PM#7

louise1010
英曲小學生

UID 1005
精華 0
積分 35
帖子 35
閱讀權限 250
所養英曲名稱:
英曲會員編號:
狗狗性別:
狗狗出生日期:
狗狗最喜歡:
狗狗最討厭:
狗狗技能:
狗狗性格:
居住地區:
尋日終於買左個狗籠畀cocker, 當我地出晒街時先困住佢, 我地係屋企時佢真係好乖, 好會嗲人

而當我地出街困入籠時, 佢就會乖乖地係裡面尿尿, 所以, 而家屋企乾淨左好多, 而crocker都好活潑, 將kaying送畀佢既波波都咬爛左喇 但係佢仲好鍾意玩個波波喎
2006-10-1 01:40 PM#8

Jade
版主

UID 271
精華 0
積分 3521
帖子 3623
閱讀權限 250
註冊 2006-3-22
所養英曲名稱:可樂, 妹妹, 魔魔
英曲會員編號:578,579,580
狗狗性別:M, F ,F
狗狗出生日期:12/04/95,24/06/95,18/06/97
狗狗最喜歡:
狗狗最討厭:
狗狗技能:
狗狗性格:
居住地區:Sai Kung

QUOTE:
原帖由 louise1010 於 1/10/2006 13:40 發表
尋日終於買左個狗籠畀cocker, 當我地出晒街時先困住佢, 我地係屋企時佢真係好乖, 好會嗲人

而當我地出街困入籠時, 佢就會乖乖地係裡面尿尿, 所以, 而家屋企乾淨左好多, 而crocker都好活潑, 將kayi ...
唔好意思想問一問,咁隻靚女女曲架,你而家係咪可以收養埋佢嘞!

係咪唔洗再搵人收養嘞!

2006-10-1 06:33 PM#9

Kelvin
英曲初中生

UID 708
精華 0
積分 117
帖子 120
閱讀權限 250
註冊 2006-7-27
所養英曲名稱:Mui Mui
英曲會員編號:
狗狗性別:Female
狗狗出生日期:Dec 6, 04
狗狗最喜歡:eating
狗狗最討厭:食嘢無她份
狗狗技能:jump,stay,hand,請請
狗狗性格:好動
居住地區:屯門
我收養妹妹之前,我都唔鍾意Cocker. 但養落咗發覺Cocker對主人的感情是好深.
話說有一次, 我家人想輕拍打我的頭,妹妹忽然間由地上跳上來, 用身把我家人撞開,
開頭不知道還以她是貪玩,後來試咗好多次才知她是要保護我
相信我, 一頭教養得好的Cocker,一定可以令妳好快樂.
就比個機會她吧
2006-10-1 08:02 PM#10

louise1010
英曲小學生

UID 1005
精華 0
積分 35
帖子 35
閱讀權限 250
所養英曲名稱:
英曲會員編號:
狗狗性別:
狗狗出生日期:
狗狗最喜歡:
狗狗最討厭:
狗狗技能:
狗狗性格:
居住地區:
我之前應承左要收養一隻魔天使, 個人偏好真係養魔天使, 因為係我第一隻狗狗死左後我一直在找魔天使養, 直至3年前我買左隻魔天使, 之後有狗瘟醫左幾日後狗舖換左隻史立莎畀我男友而開始養史立莎(畀我daddy爭左個撫養權), cocker係無意中係街到見到, 好可憐, 當時街上面圍觀既人多但真係會收養佢既人冇, 好彩八卦問一問發生咩事, 如果唔係已經有個男仔打算送佢去愛協, 基本上其他人都以為送去愛協會幫到佢

所以惟有執左佢返屋企先, 希望可以揾到頭好人家收養佢, 而就昨日至今日既經驗, 我地出街時只要困籠就會好乖的在籠內尿尿&大大, 我地回家後放佢出來亦會好乖, 而同佢洗白白&洗耳仔都好乖, 仲會自動自覺畀手手

因為屋企真係唔係幾夠大(得300呎), 所以只放得落呎半x2呎既籠, 對cocker來說的確係細左d, 所以我會prefer養隻細size d既狗狗, 如果屋企有返7-800呎我會唔介意養
2006-10-2 01:58 AM#11

sochi_grass (dorothy)
英曲大學生

UID 597
精華 0
積分 191
帖子 245
閱讀權限 250
註冊 2006-6-26
所養英曲名稱:Pretty
英曲會員編號:599
狗狗性別:女
狗狗出生日期:2006-5-1
狗狗最喜歡:咬野
狗狗最討厭:入籠
狗狗技能:sit sit & hand hand
狗狗性格:活躍、開朗
居住地區:Fanling - 覲龍圍
來自Hong Kong
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 louise1010 於 2006-10-2 01:58 AM 發表
我之前應承左要收養一隻魔天使, 個人偏好真係養魔天使, 因為係我第一隻狗狗死左後我一直在找魔天使養, 直至3年前我買左隻魔天使, 之後有狗瘟醫左幾日後狗舖換左隻史立莎畀我男友而開始養史立莎(畀我daddy爭左個撫 ...
其實依家咁講,cooker囡囡都算幾乖呀~!
你都已經養左佢咁多日,
不如就繼續養埋佢啦~~~!

狗狗一生最多都只係得二十年命,
但就要被迫轉換咁多個主人......
o個隻狗狗真係命苦呀~~~~

pretty豬
2006-10-3 10:06 AM#12

ceci_mina (康 & Ceci)
版主
Cookie Nick夫婦

UID 806
精華 0
積分 3169
帖子 3207
閱讀權限 250
註冊 2006-8-14
所養英曲名稱:吳小曲 (細曲) + 吳小嚦(Nick豬仔)
英曲會員編號:806
狗狗性別:曲曲小公主 & 嚦嚦小王子
狗狗出生日期:2 Jan 2005 + 15 Jan 2006
狗狗最喜歡:細曲:眼啤啤、攬住人條頸;Nick:風筒吹毛,鍚人個咀
狗狗最討厭:細曲:比人吹耳仔;Nick:老婆唔睬佢
狗狗技能:細曲:叫人聽電話;Nick:響沙發頂表演體操
狗狗性格:吳小曲:極聰明;Nick仔:傻更更
居住地區:青衣
來自香港
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 louise1010 於 2006-10-2 01:58 AM 發表
我之前應承左要收養一隻魔天使, 個人偏好真係養魔天使, 因為係我第一隻狗狗死左後我一直在找魔天使養, 直至3年前我買左隻魔天使, 之後有狗瘟醫左幾日後狗舖換左隻史立莎畀我男友而開始養史立莎(畀我daddy爭左個撫 ...
真係好多人都以為在街上見到狗狗打去愛協就可以幫到佢地,但佢地無諗過其實好有可能送佢地去死!
我有個好嬲的經歷唷!話說有一次帶細曲落街玩,個衰女叫極唔聽,越叫越走,好似同我地玩咁!每次返黎唔夠十步又走開,之後回頭奸笑。
如是者起碼半個鐘,公園裡面有對情侶行埋黎我家狗狗度,個女既好似想同男果個講話想「執」細曲返去,話佢無人要喎!(當我地死既!唔係人?)之後,曲曲見到佢想摸佢咪吠佢地囉!但個衰女女仲未玩夠,我地叫佢佢又唔返黎,嬲死哇!
後來個男既送左個女返屋企,落到黎又想「執」我地曲曲,見佢一路打電話,唔知係咪打比個件女,一路話隻狗仲喺度哇咁~~
我地已經同曲曲糾纏左好耐,咪跑過去捉鬼佢走啦!
個死瘟神竟然叫我地咪郁喎!丫~~~叫自己隻狗返去關佢鬼事咩!全村街坊都知細曲主人係邊位啦!
我地唔鬼理佢,佢又話報警又話打去愛協喎!傻咖!想偷狗都唔係咁哇?
好在之後細曲見勢色唔對痴番我地咋!果條友仲要樣衰衰咁話:「都唔知隻狗係咪你地咖!咁無野啦!」之後走左去!
哇!咩態度喔!傻咖!~~~~
咪懶正義啦!愛協真係幫到你咩!

2006-10-3 11:31 AM#13

louise1010
英曲小學生

UID 1005
精華 0
積分 35
帖子 35
閱讀權限 250
所養英曲名稱:
英曲會員編號:
狗狗性別:
狗狗出生日期:
狗狗最喜歡:
狗狗最討厭:
狗狗技能:
狗狗性格:
居住地區:

QUOTE:
原帖由 sochi_grass 於 2006-10-3 10:06 AM 發表

其實依家咁講,cooker囡囡都算幾乖呀~!
你都已經養左佢咁多日,
不如就繼續養埋佢啦~~~!

狗狗一生最多都只係得二十年命,
但就要被迫轉換咁多個主人......
o個隻狗狗真係命苦呀~~~~
唔.... 佢算係好乖, 但係如果揾到個對佢好既主人, 我比較傾向畀人, 當然唔係隨便亂畀個隻, 因為真係養唔落兩隻, in case 我daddy又要交隻史立莎我睇, 就養成3隻, 300呎屋養3隻狗加兩個人, 好炆水
2006-10-3 02:21 PM#14

sochi_grass (dorothy)
英曲大學生

UID 597
精華 0
積分 191
帖子 245
閱讀權限 250
註冊 2006-6-26
所養英曲名稱:Pretty
英曲會員編號:599
狗狗性別:女
狗狗出生日期:2006-5-1
狗狗最喜歡:咬野
狗狗最討厭:入籠
狗狗技能:sit sit & hand hand
狗狗性格:活躍、開朗
居住地區:Fanling - 覲龍圍
來自Hong Kong
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 louise1010 於 2006-10-3 02:21 PM 發表

唔.... 佢算係好乖, 但係如果揾到個對佢好既主人, 我比較傾向畀人, 當然唔係隨便亂畀個隻, 因為真係養唔落兩隻, in case 我daddy又要交隻史立莎我睇, 就養成3隻, 300呎屋養3隻狗加兩個人, 好炆水
但係狗狗都已經十歲喇,
仲要佢轉主人,咁佢真係好命苦架....
不如就比佢同你過埋剩下o既幾年時間啦~~!!!
我相信你可以比到幸福佢的!!

pretty豬
2006-10-3 02:33 PM#15

Kelvin
英曲初中生

UID 708
精華 0
積分 117
帖子 120
閱讀權限 250
註冊 2006-7-27
所養英曲名稱:Mui Mui
英曲會員編號:
狗狗性別:Female
狗狗出生日期:Dec 6, 04
狗狗最喜歡:eating
狗狗最討厭:食嘢無她份
狗狗技能:jump,stay,hand,請請
狗狗性格:好動
居住地區:屯門

QUOTE:
原帖由 louise1010 於 2006-10-3 02:21 PM 發表

其實我都好讚同你的想法. 主人收養狗狗之前真係要細心想清楚. 否則狗狗和主人
建立了感情後, 才知道養不到!! 對狗狗傷害更加利害.
2006-10-3 02:49 PM#16

louise1010
英曲小學生

UID 1005
精華 0
積分 35
帖子 35
閱讀權限 250
所養英曲名稱:
英曲會員編號:
狗狗性別:
狗狗出生日期:
狗狗最喜歡:
狗狗最討厭:
狗狗技能:
狗狗性格:
居住地區:
講時講, 其實究竟有冇人可以收留佢呢, 我今日發現佢都好鬼活躍, 同我走左14層樓

話說佢同隔離屋既姐姐玩, 玩左一陣我d外賣到, 佢就係到搞亂檔走來走去, 後尾仲走左落樓, 原來佢去左2樓揾人地隻狗仔

其實你地養開曲架, 不如收養埋佢啦, 平時畀我探下佢就得架喇, 有狗地同佢玩, 佢咪再開心d囉
2006-10-3 10:02 PM#17

rbearbear (rbearbear)
版主

UID 358
精華 0
積分 1126
帖子 1124
閱讀權限 250
註冊 2006-4-18
所養英曲名稱:Kobe & Lola
英曲會員編號:570
狗狗性別:Kobe: 公公 Lola: 老奶奶兒孫滿堂
狗狗出生日期:2004/不詳
狗狗最喜歡:Kobe: 出街,瞓o係床上望住車來車往 Lola: 出街,
狗狗最討厭:吸塵機,剪指甲
狗狗技能:出街, ball ball, sit, hand hand
狗狗性格:為食又貪玩
居住地區:西貢區
來自Kobe王國
狀態 離線
我地今日去探過苦命cocker,佢果然係幾老不過睇得出當年都係一個靚女. 我同Kobe哥諗住過兩日介紹Kobe仔比佢識,如果佢地相處到o既話我地就收養佢啦! 就當係Kobe哥送比我o既新婚禮物啦!

我係Kobe王子, 係集萬千寵愛在一身o既幸福小Be!
仲有子女遍天下o既Lola, 而家奉旨享福歎世界!

2006-10-4 11:48 PM#18
查看資料  Blog  發短消息  ICQ 狀態  頂部

忌廉媽咪 (忌廉媽咪)
版主

UID 122
精華 0
積分 1241
帖子 1289
閱讀權限 250
註冊 2006-1-2
所養英曲名稱:忌廉(細 lo)
英曲會員編號:448
狗狗性別:M
狗狗出生日期:01-09-2003
狗狗最喜歡:食o野
狗狗最討厭:失寵
狗狗技能:扮可憐
狗狗性格:癡媽咪
居住地區:KT
來自香港
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 rbearbear 於 2006-10-4 11:48 PM 發表
我地今日去探過苦命cocker,佢果然係幾老不過睇得出當年都係一個靚女. 我同Kobe哥諗住過兩日介紹Kobe仔比佢識,如果佢地相處到o既話我地就收養佢啦! 就當係Kobe哥送比我o既新婚禮物啦!
咁真係好,你地咁有愛心,比個你地
2006-10-5 12:03 AM#19

sandy@王家3兄妹 (可樂炸両慈母)
版主
可樂★可以快樂..幸福兒童

UID 153
精華 4
積分 6017
帖子 6217
閱讀權限 250
註冊 2006-2-4
所養英曲名稱:可樂仔
英曲會員編號:555
狗狗性別:男仔
狗狗出生日期:2003年9日30日
狗狗最喜歡:牛皮骨,去街,上床sleep,追bird bird
狗狗最討厭:俾呀媽鬧..呀媽"丙"..無野食
狗狗技能:sit, hand, sleep
狗狗性格:活潑,好動,牛脾氣(間唔中啦!)
居住地區:大坑五星級的唐樓
來自怏樂星球
狀態 離線
好感動呀

可愛嘅王家3兄妹.可樂~恩恩~思思

彩虹橋上的妹妹 and 細佬
2006-10-5 12:11 AM#20
 37  1/2  1  2  > 

可打印版本 | 推薦給朋友 | 訂閱主題 | 收藏主題  

本论坛支付平台由支付宝提供
携手打造安全诚信的交易社区   Powered by Discuz! 4.1.0  © 2001-2006 Comsenz Inc.
Processed in 0.091256 second(s), 6 queries

所有時間為 GMT+8, 現在時間是 2024-6-2 08:28 AM 清除 Cookies - 聯繫我們 - 英曲大聯盟 - Archiver