標題: 狗狗小便,尿尿喺血 [打印本頁]

作者: 4442    時間: 2010-6-7 09:46 AM     標題: 狗狗小便,尿尿喺血

昨日下午,小狗由枱上跳下,撞倒地上兩個花盆,後來再抱佢上枱,佢就在枱上尿尿,最後啲數滴有小許血水。大約半小時後,我帶佢去街,佢竟然疴咗血,唔喺血水,而喺血液。我即時帶佢去看醫生,醫生話佢膀胱炎。
請問膀胱炎的跡象喺點,點解喺血液,而唔喺血水。佢喺因撞親內出血,定喺膀胱炎?
請大家幫幫忙,多謝。
作者: irischan345    時間: 2010-6-7 10:06 AM

會唔會係果度既軟骨體受損?我諗最好睇多次, 或者去第2間睇下.
作者: PHILIP    時間: 2010-6-7 10:07 AM

你有無同醫生講佢跌過落黎呢??

o甘現在係唔係都仲係屙緊血?
作者: 4442    時間: 2010-6-7 10:31 AM

我有同醫生講佢撞過,但醫生話唔關事。小狗今朝有疴幾滴血水。我會再打電話問醫生。你哋知唔知膀胱炎的跡象?
作者: sandy@王家3兄妹    時間: 2010-6-7 11:48 AM

膀胱炎的跡象,係會疴血水.係有時係全血..同埋VV次數增多!
如果安全去揾vet做個詳細的checkup
作者: 4442    時間: 2010-6-7 12:22 PM

我剛剛打電話被醫生,佢話小狗有可能喺撞傷(佢昨日第一個問題就問小狗有無被人打過)。如果佢VV有幾滴血水膀胱炎可能性偏高,叫我觀察幾日。
死啦驚死我啦今次...我今朝五點起身見唔到佢,已經好驚,怕佢死咗。
作者: donaldduck_bb    時間: 2010-6-7 12:31 PM

快0的帶佢去第二個醫生到check多次.. 要照埋xray呀~~~

膀胱炎係會痾血尿同埋有時痾尿0既份量得好少, 痾得密. 同埋應該尿唔會太清會有0的晶體(顯微鏡會睇得清楚0的), 一般食抗生素會好番.
作者: PHILIP    時間: 2010-6-7 01:10 PM

係lor.. 照下x光會唔會知得清楚d呢.. 話晒佢都跌過落黎..
再唔係.. 真係睇多個醫生好似好d
作者: 4442    時間: 2010-6-7 02:22 PM

我剛才回家帶了小狗去厠所,佢的尿又正常反,好似無事發生過。我今晚會在觀察多一次,如果有血水,會即刻帶佢去看醫生。
多謝大家關心。
作者: PHILIP    時間: 2010-6-7 02:50 PM

QUOTE:
原帖由 4442 於 2010-6-7 02:22 PM 發表
我剛才回家帶了小狗去厠所,佢的尿又正常反,好似無事發生過。我今晚會在觀察多一次,如果有血水,會即刻帶佢去看醫生。
多謝大家關心。
好呀.. 睇多幾日.. 如果無事就好了.. 如果再有事一定要盡快睇醫生呀..
希望佢無事啦.. 加油
作者: 4442    時間: 2010-6-8 10:42 AM

我啲小狗昨晚還有幾滴血水,但今日好咗好多,遲小小放佢啲生活照同你哋分享。
作者: PHILIP    時間: 2010-6-8 09:20 PM

QUOTE:
原帖由 4442 於 2010-6-8 10:42 AM 發表
我啲小狗昨晚還有幾滴血水,但今日好咗好多,遲小小放佢啲生活照同你哋分享。
好呀.. 希望佢快d好番啦..
ps. 佢係食邊隻狗糧呢??
作者: 4442    時間: 2010-6-11 12:06 PM

佢現在好好多, 小便啲多到好似開水喉, 但喺啲大便好乾.  佢一直食 Canidae Lamb & rice.
作者: PHILIP    時間: 2010-6-11 12:26 PM

QUOTE:
原帖由 4442 於 2010-6-11 12:06 PM 發表
佢現在好好多, 小便啲多到好似開水喉, 但喺啲大便好乾.  佢一直食 Canidae Lamb & rice.
oic.. 好番好多就好了.. ^^
作者: 4442    時間: 2010-6-11 02:45 PM

Hi Philip,

Can you teach me how to upload pictures and links here?  I want to share the pictures of my dogs with other members.

Thanks a lot.

歡迎光臨 PF HOUSE & 英曲大聯盟 (http://www.pfhouse.net/BBS/) Powered by Discuz! 4.1.0