標題: 力仔的一生 [打印本頁]

作者: jackybenlok    時間: 2010-2-22 01:04 PM     標題: 力仔的一生

於四年半前的一個下午,我決定為我家再添一個成員,但是仲未知道想要咩類型既狗,有一天我剛剛行過銅鑼灣,見到一對好白既金毛bb,佢地個樣真係好得意,我係窗外睇左好耐,睇中左其中一隻,仲自己同自己講明天仲見到你就要左你啦,到左明天我同男友再度經過,得番一隻係度,唔見左我鍾意嗰隻,我有啲失望囉,不過我男友一睇就鍾意留下來呢個bb啦,我地入左去抱佢,男友一抱就話好得意,我抱他佢仲咬我呀,我話回頭再想清楚先啦,我同佢講,養狗係一世0架,佢有咩生老病死你都一定要照顧佢,不離不棄,唔係依家佢得意你買佢就得,同佢講清楚,佢話冇問題.決定帶佢回家.
回家後大家都好開心,力仔真係好得意呀.不過慢慢就發現佢腳仔有問題囉,佢5個月就要帶佢睇醫生,照左XO 發現佢後腳有寬關節問題,我地都好緊張,醫生話要做手術呀,我地再睇左幾個醫生,有一個醫生好出名0架,(砲馬地),佢話可以用健康方法救佢.我地都好好保養佢地,唔比佢行樓梯呀再加保品,佢幾年來都好左好多,不過佢仲有腸胃唔好加皮膚問題,醫左好幾年都唔係太好,不過我都有盡心盡力醫佢照顧佢,當然從中都有人叫我地放棄,我一定唔會咁做囉,佢係我個仔一定唔會,加上力仔,實在好乖好生性,好影不常近今年新年時,就因為病離開左我地,我地懷住傷心既心情過左個新年,昨天我地幫力仔行完他最後一程,雖然4年半唔係一個好長既時間,他帶來既種種開心記憶都會係我心中永遠唔會忘記.力仔希望你係彩虹橋開心健康,媽媽永遠愛你.唔好記住啲唔開心既野.仔......i love you
作者: PHILIP    時間: 2010-2-22 02:54 PM

加油呀.. 遲d o係彩虹橋一定會見番架..
作者: heihei716    時間: 2010-2-22 03:45 PM

希望力仔會有更好既生活!~
作者: Lew    時間: 2010-2-22 05:19 PM

Don't be too sad! 力仔依家喺彩虹橋健健康康、快快樂樂咁生活緊!
作者: amycobychan    時間: 2010-2-22 10:16 PM

好明白你的感受
力仔知你地好愛佢...
係好偉大同無私的愛...
佢會走得無悔..無怨...
又可以話"不枉此生"

作者: steve1222    時間: 2010-2-23 12:48 AM

聽到真的好傷心,你地與班班也要加油,力仔會好開心咁係彩虹橋生活
作者: henrywwf    時間: 2010-2-23 03:42 AM

力仔會在彩虹橋等你去接佢的。
作者: mon    時間: 2010-2-23 05:10 AM

唔知講咩好.......
振作

歡迎光臨 PF HOUSE & 英曲大聯盟 (http://www.pfhouse.net/BBS/) Powered by Discuz! 4.1.0