標題: 別把寵物當禮物 - 林夕 [打印本頁]

作者: 531elmo    時間: 2009-1-13 03:03 PM     標題: 別把寵物當禮物 - 林夕

請看一下看一下, 牠們也是有血有肉, 會笑會哭的生命, 我們何得何能, 有權力去操控別的生命?!

節錄 U magazine

貓狗當然也有愛有恨, 會慈會狠 ; 有些不打算有下一代的家庭會把共同擁有骨肉的快感轉嫁在貓狗身上, 是看中了貓狗有可愛如初生嬰兒一樣的一面, 來個抱抱, 喜歡便撫摸一下滑溜如嬰膚的皮毛, 真有為人父母的快感 ; 但又故意忽略貓狗跟嬰兒一樣, 也會長大, 也有靈性; 也有人的通病, 忽冷忽熱呼之則來揮之則去的話, 會妒忌, 會抓狂

照顧寵物的排便飲食情緒, 是終牠們之身的大事, 未養過寵物的, 誤會能以比較方便的手勢, 換來家庭新成員的溫暖, 請花點時間, 睜睜地看一下牠們充滿情緒的眼神, 直到能夠分辨出有渴求, 有恐懼, 有不悅, 有憤怒, 才決定是否養育這接近人類, 思想到老去一天仍如嬰孩一樣單純無辜的癡情之物

一如愛情, 剛滿月的貓臉狗臉, 比愛情還要迷人, 可愛得令人心疼, 然後, 一對愛人把玩着手中的毛球時, 有沒有想過, 寵物的眼神也會流露出暮氣, 且以十倍速度老去

所以, 想愛人就愛人, 想生育就生育, 但, 真心愛動物的, 才好帶牠們回家, 因為一旦牠們失寵了, 沒有K歌供牠們宣洩, 我們聽不懂牠們的語言

作者: rabbitsarah    時間: 2009-1-13 04:14 PM

好在依家有傳心術, 咁起碼都知各大爺同小姐有咩需求......
作者: steve1222    時間: 2009-1-14 12:08 AM

所以真係要諗清楚,唔好因為一時之快....
作者: PHILIP    時間: 2009-1-14 08:31 AM

QUOTE:
原帖由 rabbitsarah 於 2009-1-13 04:14 PM 發表
好在依家有傳心術, 咁起碼都知各大爺同小姐有咩需求......
都唔知真唔真.. 我始終都唔係好信... 真係要俾我試過..我先會信
作者: PHILIP    時間: 2009-1-14 08:34 AM

無錯.. 真係好憎人張d 寵物當禮物送俾人.. 跟本唔理寵物本身o既感受, 而且收禮物果個都未必真係鐘意..
希望大家唔好o甘做..
作者: heihei716    時間: 2009-1-14 09:08 AM

QUOTE:
原帖由 steve1222 於 2009-1-14 12:08 AM 發表
所以真係要諗清楚,唔好因為一時之快....
冇錯呀...唔可以因為一時想去養,可能會令到佢地更痛苦
作者: fyf519    時間: 2009-1-14 09:47 AM

QUOTE:
原帖由 PHILIP 於 2009-1-14 08:31 發表

都唔知真唔真.. 我始終都唔係好信... 真係要俾我試過..我先會信
我試過兩次~不過都有啲保留...好疑惑!

如果你想試吓, 我知有個網上電台攪咗個免費嘅傳心術服務,

不過每次只接受5個申請, 先到先得!
作者: 531elmo    時間: 2009-1-14 10:11 AM

QUOTE:
原帖由 fyf519 於 2009-1-14 09:47 發表

我試過兩次~不過都有啲保留...好疑惑!

如果你想試吓, 我知有個網上電台攪咗個免費嘅傳心術服務,

不過每次只接受5個申請, 先到先得!
聽過咁多人問過既情況.... 始終都覺得啲答案好多都係毋寧兩可, 又或者都係可以估計到既回應 (純粹個人意見)

反而覺得個主人同隻狗溝通了解足夠既, 根本就已經知道自己隻愛狗諗緊咩想要咩.... 真係佢擺下條尾就知佢想點!! 好似毛姐對眼"稍一稍"我都知佢想出蠱惑偷野食啦~
作者: ceci_mina    時間: 2009-1-14 01:42 PM

同狗狗相處得耐,自然會明白佢想點。
邊洗傳心術呢?嘻~~
仲要搵第三者黎問自己隻狗想點同諗緊咩既話,係咪平時同狗狗相處得唔夠呢?!
呵~~呵~~個人意見咋!

我家三隻曲,只要一睇佢地既眼神、身體動作、發出既聲同表情,都已經估到九成咯!呵!呵!

作者: fyf519    時間: 2009-1-15 10:44 AM

我都係覺得啲答案好正路, 無咩可信性!

不過唔洗錢咪玩吓囉
作者: coke    時間: 2009-2-11 06:13 PM

QUOTE:
原帖由 PHILIP 於 2009-1-14 08:34 AM 發表
無錯.. 真係好憎人張d 寵物當禮物送俾人.. 跟本唔理寵物本身o既感受, 而且收禮物果個都未必真係鐘意..
希望大家唔好o甘做..
絕對同意philip .. 最唔鐘意d人將寵物當禮物.  花幾千個大洋就這些有血有肉. 有自家的思想和情感的小寶具買來當洋娃娃般送禮.  到他們照顧不了. 有病痛時就棄置不理. 完全漠視這也是一條"命". 禮物種類多羅羅.  何必要將大家的一時之快. 加諸在他們身上

歡迎光臨 PF HOUSE & 英曲大聯盟 (http://www.pfhouse.net/BBS/) Powered by Discuz! 4.1.0