標題: 金錢癬(好煩惱) [打印本頁]

作者: fyf519    時間: 2008-10-16 11:33 PM     標題: 金錢癬(好煩惱)

bb個身生晒啲粒粒, 又通身r, 所以今日同佢去咗睇醫生, 醫生話係金錢癬, 唔係濕疹喎!
但佢只係開咗兩星期藥丸比bb食, 並無比藥膏同藥水沖涼, 剩係食藥得唔得架,  皮膚病唔係應該要洗吓嘅咩?
醫生唔係想dum我證吖嘛, 大家有無意見比我呀!

作者: PHILIP    時間: 2008-10-16 11:53 PM

QUOTE:
原帖由 fyf519 於 2008-10-16 11:33 PM 發表
bb個身生晒啲粒粒, 又通身r, 所以今日同佢去咗睇醫生, 醫生話係金錢癬, 唔係濕疹喎!
但佢只係開咗兩星期藥丸比bb食, 並無比藥膏同藥水沖涼, 剩係食藥得唔得架,  皮膚病唔係應該要洗吓& ...
病徵: 金錢癬又稱為環癬,是一個個圓形的紅色印,是受真菌所感染的皮膚病•這些真菌會襲擊毛囊而令披毛折斷、死亡和脫落,令皮膚出現像被煙蒂灼過的印記

如用紫外光燈照射,會出現一個環形,多數係狗同狗傳染,亦會傳染人,狗狗如果有會好癢,會擴散

治療方法: 治療方法有多種,包括服藥治療,在患處塗抹藥膏或以藥水替動物沖洗•一般來說,約兩個月左右才能痊癒•

預防建議: 與濕疹的預防建議一樣•

其實我隻狗狗un豬都試過.. 都係要食藥.. 不過果時會有藥膏..
你可以試下買個紫外光燈同你隻狗狗照下.. 咪知係唔係真係金錢癬了
作者: 奔妮吐    時間: 2008-10-18 11:58 PM

我桐桐細個果時都有ka...
你真係可以用紫外光燈照下睇下係咪一個個圓圈先
佢果時係用藥性沖涼液一星期沖兩次好快就好了
支藥性沖涼液我地叫"三條毛"~~
作者: fyf519    時間: 2008-10-20 02:03 PM

呢兩日食咗啲藥都好似好咗小小!
最衰我無紫外光燈啦, 想睇吓都唔得!
作者: ceci_mina    時間: 2008-10-20 03:04 PM

QUOTE:
原帖由 fyf519 於 2008-10-20 02:03 PM 發表
呢兩日食躞議ㄕn似好髐p小!
最衰我無紫外光燈啦, 想睇鼣ㄜ爣o!
用魚缸果枝得唔得呢?!
作者: jimmy237    時間: 2008-10-20 08:20 PM

班班都有...睇左醫生食左一個星期多藥和沖涼藥水, 依家好左好多, 毛又生翻.
作者: fyf519    時間: 2008-10-20 08:53 PM

QUOTE:
原帖由 ceci_mina 於 2008-10-20 15:04 發表

用魚缸果枝得唔得呢?!
最幣無養魚呢
作者: fyf519    時間: 2008-10-20 08:54 PM

QUOTE:
原帖由 jimmy237 於 2008-10-20 20:20 發表
班班都有...睇左醫生食左一個星期多藥和沖涼藥水, 依家好左好多, 毛又生翻.
bb就無脫毛喎, 剩係出粒粒!
作者: ceci_mina    時間: 2008-10-20 09:34 PM

QUOTE:
原帖由 fyf519 於 2008-10-20 08:53 PM 發表

最幣無養魚呢
咁唯有帶BB去眼金魚,再順便企響人地枝燈下面睇睇咯!呵!
一舉兩得!呵!有得睇魚魚,仲可以睇埋金錢癬。
作者: HILL爸    時間: 2008-10-21 03:57 PM

之前dor dor啱啱返黎都有, 而且好嚴重, 兩隻後腳甩晒啲毛,
跟住醫咗成個月, 日日食蘗, 一日兩次同佢揸開希嘅顛酒,
一個星期同佢用三條毛藥水沖兩至三次涼, 跟住就慢慢好返晒,
而家仲生返晒啲毛tim............
作者: fyf519    時間: 2008-12-8 09:46 AM

bb啲金錢癬硬係斷唔到尾, 每次一食完咗10日藥又生返出來, 斷斷續續都食咗3次10日, 點算呀!

依家無藥食又出返啦, 大家可唔可以幫吓我呀

作者: fyf519    時間: 2008-12-8 09:53 AM

hills爸係咪用顛酒搽有用呀?
作者: PHILIP    時間: 2008-12-8 10:26 AM

QUOTE:
原帖由 fyf519 於 2008-12-8 09:46 AM 發表
bb啲金錢癬硬係斷唔到尾, 每次一食完咗10日藥又生返出來, 斷斷續續都食咗3次10日, 點算呀!

依家無藥食又出返啦, 大家可唔可以幫吓我呀
十日?
唔係要醫一個月架o羊?
作者: fyf519    時間: 2008-12-8 11:16 AM

係呀~睇咗兩次醫生都係開10日藥, 但次次食完兩日後又會再生, 前兩日聽寵物店啲人講話要食足1個月藥先得, 我話其實都食咗總共30日啦, 不過中間就每10日停咗幾日囉, 佢話咁樣唔得係要連續不停食一個月先得, 佢就叫我返醫生度配返啲藥連續食一個月喎!

所以我都想問清楚大家, 究竟點好囉! 睇吓大家有無經驗教吓我
作者: sandy@王家3兄妹    時間: 2008-12-8 12:38 PM

不如睇吓第二嗰vet啦!
作者: HILL爸    時間: 2008-12-8 12:38 PM

QUOTE:
原帖由 fyf519 於 2008-12-8 09:53 AM 發表
hills爸係咪用顛酒搽有用呀?
係呀, 一日兩次,早晚各一次,用50比1嘅水開稀,
搽完顛酒, 跟住再搽埋葯膏, 醫生應該都有開比你架.
我dor dor返黎個時都幾嚴重, 兩隻後腳無晒毛,
要攪成個月先好得返晒...........努力呀.
作者: HILL爸    時間: 2008-12-8 12:47 PM

仲有我都係有keep住食葯架, 兩個星期覆診一次,
食咗成個月有多, 用三條毛葯性沖涼液沖涼都好重要,,
一個星期沖兩次,每次'yip'10分鐘先過水, 樣樣都要做斉,
試吓有冇效啦...........
作者: fyf519    時間: 2008-12-8 12:59 PM

Hill爸~醫生無比藥膏喎, 只得癬藥食!
但bb就無脫毛現象咁嚴重, 我自己就買咗支藥用沖涼同bb一星期沖一次!

三條毛葯性沖涼液喺點咖?
作者: PHILIP    時間: 2008-12-8 01:25 PM

QUOTE:
原帖由 fyf519 於 2008-12-8 11:16 AM 發表
係呀~睇咗兩次醫生都係開10日藥, 但次次食完兩日後又會再生, 前兩日聽寵物店啲人講話要食足1個月藥先得, 我話其實都食咗總共30日啦, 不過中間就每10日停咗幾日囉, 佢話咁樣唔得係要連續不 ...
你個醫生好似唔係好掂..
正常係10日後覆一次診, 食足一個月藥架..
仲要加埋藥膏
而且有d藥要加埋油先有用..
作者: fyf519    時間: 2008-12-8 02:31 PM

QUOTE:
原帖由 PHILIP 於 2008-12-8 13:25 發表

你個醫生好似唔係好掂..
正常係10日後覆一次診, 食足一個月藥架..
仲要加埋藥膏
而且有d藥要加埋油先有用..
佢無叫我覆診, 只係我地食完晒啲藥又返發自己再去睇,
佢就話係我屋企唔夠消毒, 叫我用1:16漂白水日日清潔全屋用品..
作者: PHILIP    時間: 2008-12-8 02:34 PM

QUOTE:
原帖由 fyf519 於 2008-12-8 02:31 PM 發表

佢無叫我覆診, 只係我地食完晒啲藥又返發自己再去睇,
佢就話係我屋企唔夠消毒, 叫我用1:16漂白水日日清潔全屋用品..
轉過個醫生好d
你現在睇緊邊個呀
作者: HILL爸    時間: 2008-12-8 02:40 PM

無理由唔使覆診架bor, 醫生都應該要睇住bb嘅康復進度架ma,
以前我dor dor都要兩星期覆診一次架, 葯膏我睇兩個醫生都有比,
我諗你應該試吓睇第二個醫生,睇吓會唔會好啲,
至於三條毛沖涼液, 我今晚夜啲影張相post上黎比你睇吓個樣啦.

作者: fyf519    時間: 2008-12-8 02:43 PM

喺呢度睇囉!

CAU

不過上網search咗啲資料後, 越來越覺得唔知係咪金錢癬, 見啲人啲case全部都會脫毛, 但bb就無, 都唔知點!

作者: fyf519    時間: 2008-12-8 02:44 PM

QUOTE:
原帖由 HILL爸 於 2008-12-8 14:40 發表
無理由唔使覆診架bor, 醫生都應該要睇住bb嘅康復進度架ma,
以前我dor dor都要兩星期覆診一次架, 葯膏我睇兩個醫生都有比,
我諗你應該試吓睇第二個醫生,睇吓會唔會好啲,
至於三條毛沖 ...
佢剩係話食藥就得, 沖涼都唔需要, 到我返去再睇時, 個醫生就話無理由唔ok喎!

成日都話係我屋企問題! hill 爸你嗰時洗唔洗用1:16漂白水消毒全屋同所有dor dor會掂到嘅野呀?

個醫生仲叫我最好日日都要清毒一次

作者: HILL爸    時間: 2008-12-8 03:00 PM

我嗰時唔使日日消毒架.........不過我覺得間屋清潔啲對bb都好啲嘅,
但係呢個唔係主要嘅治本方法囉,最主要都係要消滅佢身上嘅菌先,
搽葯膏,沖涼同食葯三樣都係咁重要.
作者: HILL爸    時間: 2008-12-8 03:23 PM

QUOTE:
原帖由 fyf519 於 2008-12-8 02:43 PM 發表
喺呢度睇囉!

CAU

不過上網search咗啲資料後, 越來越覺得唔知係咪金錢癬, 見啲人啲case全部都會脫毛, 但bb就無, 都唔知點!
如果你唔知bb係咪真係有金錢癬,我諗你應該睇吓第二個醫生,
聼吓其他醫生嘅意見, 確定咗bb係咪有真係金錢癬, 定可能係其他皮膚病,
再對正下葯去醫, 可能會好啲.
作者: fyf519    時間: 2008-12-8 04:05 PM

都真係要睇第二個醫生確定吓
作者: PHILIP    時間: 2008-12-8 05:14 PM

QUOTE:
原帖由 fyf519 於 2008-12-8 02:43 PM 發表
喺呢度睇囉!

CAU

佢無俾你睇紫外光o羊.. 金錢癬好易認喎..
作者: fyf519    時間: 2008-12-9 09:40 AM

QUOTE:
原帖由 PHILIP 於 2008-12-8 17:14 發表

佢無俾你睇紫外光o羊.. 金錢癬好易認喎..
無呀! 佢睇咗話成個環一定係金錢癬, 同埋佢剪咗小小毛睇顯微鏡話係真菌喎!
作者: dukduk    時間: 2008-12-9 09:42 AM

dukduk都試過,睇咗兩次就好番。醫生係長沙灣 - 嘉明動物診所 tel: 2396 3511,你可以帶bb去睇吓。
作者: fyf519    時間: 2008-12-9 02:33 PM

QUOTE:
原帖由 dukduk 於 2008-12-9 09:42 發表
dukduk都試過,睇咗兩次就好番。醫生係長沙灣 - 嘉明動物診所 tel: 2396 3511,你可以帶bb去睇吓。
或者我去返bb睇開嗰間勝行道仁安度睇! 真係唔想比bb食咁多藥

dukduk case點呢? 醫生開咩藥呢?

作者: dukduk    時間: 2008-12-9 05:21 PM

QUOTE:
原帖由 fyf519 於 2008-12-9 02:33 PM 發表

或者我去返bb睇開嗰間勝行道仁安度睇! 真係唔想比bb食咁多藥

醫生俾藥丸同藥水dukduk食,用一支有藥性的沖涼液沖涼(我之前在這裡問過你們用什麼沖涼液幫狗狗沖涼,當中有一支好似醫生俾嗰支,我仲問嗰支有冇藥性)及用一支外用藥水清洗有金錢廯的地方。
作者: PHILIP    時間: 2008-12-9 09:47 PM

QUOTE:
原帖由 fyf519 於 2008-12-9 02:33 PM 發表

你去勝利道, 不如去勝利獸醫啦.. 我都試過o係果度醫金錢癬.. ok架.. 好快就無事..
作者: HILL爸    時間: 2008-12-10 03:22 AM

bb媽,呢支係三條毛沖涼液,不過係有毒性, 所以你最好徵詢吓醫生嘅意見先,
睇吓bb適唔適合用先, 同埋用個時小心啲, 唔好比bb食到同埋入眼...........

附件: 20081208046.jpg (2008-12-10 03:22 AM, 103.73 K) / 該附件被下載次數 0
作者: dukduk    時間: 2008-12-10 09:45 AM

QUOTE:
原帖由 HILL爸 於 2008-12-10 03:22 AM 發表
bb媽,呢支係三條毛沖涼液,不過係有毒性, 所以你最好徵詢吓醫生嘅意見先,
睇吓bb適唔適合用先, 同埋用個時小心啲, 唔好比bb食到同埋入眼...........
dukduk就係用呢一支沖涼液
作者: PHILIP    時間: 2008-12-10 09:48 AM

QUOTE:
原帖由 HILL爸 於 2008-12-10 03:22 AM 發表
d支我都用過呀... 都ok
作者: fyf519    時間: 2008-12-10 11:02 AM

我都係用呢支咖!
作者: HILL爸    時間: 2008-12-10 11:27 AM

係咪搽完全身等10分鐘先過水呀?
作者: PHILIP    時間: 2008-12-10 01:42 PM

QUOTE:
原帖由 HILL爸 於 2008-12-10 11:27 AM 發表
係呀..
作者: dukduk    時間: 2008-12-10 02:50 PM

醫生話要一路同佢按摩吓
作者: fyf519    時間: 2008-12-10 04:46 PM

QUOTE:
原帖由 HILL爸 於 2008-12-10 11:27 發表
係呀!

作者: fyf519    時間: 2008-12-10 04:51 PM

唔知用來每日洗患處得唔得呢?
作者: HILL爸    時間: 2008-12-10 10:51 PM

direction of use嗰度教唔可以用得咁密架.
作者: fyf519    時間: 2008-12-11 10:29 AM

我依家早晚用啲開稀嘅消毒藥水清潔, 然後買咗支藥膏幫佢搽!
作者: HILL爸    時間: 2008-12-12 01:48 AM

但係支葯膏係咪用黎醫金錢癬架?
同埋消毒藥水佢搽定怕唔怕bb食返唔係咁好呀?
作者: fyf519    時間: 2008-12-12 11:24 AM

QUOTE:
原帖由 HILL爸 於 2008-12-12 01:48 發表
但係支葯膏係咪用黎醫金錢癬架?
同埋消毒藥水佢搽定怕唔怕bb食返唔係咁好呀?
係呀~支藥膏係搽金錢癬架!
開稀咗我諗唔怕呱!

歡迎光臨 PF HOUSE & 英曲大聯盟 (http://www.pfhouse.net/BBS/) Powered by Discuz! 4.1.0