標題: 金比手指中間生瘡 [打印本頁]

作者: keroppi    時間: 2008-8-20 10:28 PM     標題: 金比手指中間生瘡

呢兩日見到金比成日lum同一個位, 今日細心一望, 見到佢左前腳, 第一同第二腳趾中間, 係第二隻腳趾的旁邊生左一粒瘡啊!! 我想請問係唔係有隻油可以用0黎搽?

唔該哂!!
作者: Jade    時間: 2008-8-20 11:30 PM

你係咪講黃油呀, 記得搽咗唔好比佢金比 lam到d油呀,

其實市面有其他搽傷口既天然產品, 你可以考慮下果d,

黃油真係快見效, 但有毒性千萬唔好比狗狗lam到,

每次搽油前用暖水清潔咗個瘡位再加埋剷咗手指果度d毛, 會快好好多架

我樂樂仔至愛 lam手指, 所以佢媽媽處理瘡瘡既熟手技工

作者: PHILIP    時間: 2008-8-21 08:38 AM

有o羊方法唔俾佢lam到呀.. 我覺得好難下..
作者: tammy    時間: 2008-8-21 10:33 AM

我地Coco都成日手指生瘡,
盡量保持消潔,粒瘡好多時自己縮細。
作者: chrisyaufish    時間: 2008-8-21 11:05 AM

阿 lok 年幾兩年前試過一次,又係o係腳趾中間生咗粒勁瘡...好大粒,size有 3/4 個一豪子咁大,赫Q死我.... 我以為俾蜈蚣咬到o添
,走去問寵物店啲朋友....叫我搽o下黃油先,做法同 jade 一樣,剷埋手指毛,搽油前用水清潔咗個瘡..其間要帶燈罩避免食咗啲黃油,
個幾星期就謝晒 lu....粒瘡
作者: Janice    時間: 2008-8-21 02:11 PM

原來大家都有呢個煩惱
作者: Jade    時間: 2008-8-21 10:13 PM

QUOTE:
原帖由 PHILIP 於 21/8/2008 08:38 發表
有o羊方法唔俾佢lam到呀.. 我覺得好難下..
乖狗 = 叫佢唔好lam

無咁乖既狗 =  著襪仔

少少洩既狗 = 用紗布包(你上過急救你知點包啦 )

好似樂樂呢d再洩狗 = 裝個燈罩過佢 / 或者成晚攬住佢

但其實黃油本身個味都唔好聞, 我家d衰嘢一搽咗係唔會聞同lam

作者: keroppi    時間: 2008-8-22 10:32 AM

嘩, 真係唔該哂咁多位啊!!
作者: 大隻mike    時間: 2009-11-1 11:37 PM

我想請問 黃油係咩嚟

歡迎光臨 PF HOUSE & 英曲大聯盟 (http://www.pfhouse.net/BBS/) Powered by Discuz! 4.1.0