標題: 旺角勝利道既DR徐正雄 [打印本頁]

作者: christy718    時間: 2006-9-23 01:36 PM     標題: 旺角勝利道既DR徐正雄

我隻狗狗一路都係果度睇
唔貴∼不過診所好細,好多狗狗候診
傅明憲都係幫襯佢架
雖然DR徐比較惡少少,多數手術方面係佢負責多
其他DR都係好細心架
有一次,我隻小MI幾乎冇命,好在都救得番
作者: Elsa    時間: 2006-9-23 09:36 PM

佢最近比人在網上寫..佢醫盲左狗眼..仲屈狗主..在醫療報告話隻狗唔比佢做手術先盲..後尾轉醫生...隻眼救番..
作者: Jade    時間: 2006-9-25 01:03 AM

徐醫生係好出名,但係我識個做呢行既朋友,佢話佢除咗出名,講醫術真係好麻麻

但係我都係深信人同狗狗睇醫生都係一樣至緊要係夾
作者: PHILIP    時間: 2006-9-25 08:20 AM

以前我成家都係睇佢. 果時佢真係好好架.. 不過唔知幾時開始, 佢就好似差左好多了.. 現在都唔敢再去了.. 因為fefe果時都差d因為佢而死左....
作者: ceci_mina    時間: 2006-9-25 09:34 AM

佢呢~~~~講起都激氣!
我家小曲細個時本來都睇開佢既,點知上次我家小曲肚疴,因為好突發嘛!
咪無Booking囉!點知去到佢個護士叫我地Booking之後過幾日先睇呀!
過幾日?疴死咗囉!
個護士語氣態度又差!
仲慘過人去輪街症哇!家下人地又唔係無錢比喎!
我又唔係去乞醫生睇,佢態度真係好劣哇!
見死不救!之前我有朋友仔隻狗狗又係疴諗住去睇佢,打去問時,佢直頭Cut人線添呀!
好無醫德!上次我帶小曲去打針,佢係咁罵我地做咩唔比小曲做絕育喎!佢個樣絕對唔似關心!好似想趁機搵生意咁!同其他醫生唔同!
我咪話番佢囉!咁我地小曲想生BB都無狗權哇!
就算做都唔去佢度做喔!
咁既態度,點知佢會唔會求其攪掂就算喔!
所以我唔係咁Buy佢啦!
上次之後,佢比我感覺係好貪錢!好無品!
作者: joankong    時間: 2006-9-25 09:44 AM

佢以前係元朗開舖,我d狗狗都係睇佢,我覺得佢都醫得幾好架喎
作者: tobybobo    時間: 2006-9-25 11:52 AM

我也有相同的對待遇, 有次我的小寶腸胃炎,不停流血,當時又係無make booking.
都話你急証,點等3-4日o 當時好彩有好心人,讓個位比我,先至有得睇 但無可否認,Dr Chu 醫術都幾好o另外個護士"Winne" 就應該檢討一o下
作者: Elsa    時間: 2006-9-25 10:59 PM

咪就係名氣大左..多左動物去幫襯..變左唔憂做咁..越黎越串...越黎越商業化AND無愛心
作者: 忌廉媽咪    時間: 2006-9-26 12:32 AM

下?乜而家徐醫生搞成咁啊?忌廉仲一路睇開啊!仲諗著搞點好自已隻牙後去同忌廉做公公tim.....咁大家又認為dr.tint如何?幫趁做公公ok?過埋年就要同忌廉打算
作者: Elsa    時間: 2006-9-26 01:57 AM

dr.tint..ok喎
作者: 忌廉媽咪    時間: 2006-9-26 02:02 AM

QUOTE:
原帖由 Elsa 於 2006-9-26 01:57 AM 發表
dr.tint..ok喎
知0吾知大約幾錢?如果o吾係太貴就呢個醫生啦!忌廉o吾知做左公公會點呢?
作者: Elsa    時間: 2006-9-26 02:08 AM

你可以打電話去問價先..睇你隻狗磅數而定..男仔平過女仔..應該一千樓下
作者: ceci_mina    時間: 2006-9-26 11:39 AM

咁其實旺角有無D好既診所有24小時急症呢?
作者: Jade    時間: 2006-9-26 12:46 PM

QUOTE:
原帖由 忌廉媽咪 於 26/9/2006 00:32 發表
下?乜而家徐醫生搞成咁啊?忌廉仲一路睇開啊!仲諗著搞點好自已隻牙後去同忌廉做公公tim.....咁大家又認為dr.tint如何?幫趁做公公ok?過埋年就要同忌廉打算
我都問過我三隻寶既醫生,佢都話dr.tint好架。
作者: kathybee    時間: 2006-11-11 05:51 PM     標題: 亞bee宜家的小便好似好"結"&"濁"

佢都12歲喇,有冇人知點解?
同埋狗狗可唔可以食香蕉?
作者: sandy@王家3兄妹    時間: 2006-11-11 07:26 PM

多人讚....多人refer....人愈紅
好易行歪 lor....好易衰 lor...
我幫3兄妹揀默獸醫.......唔靠明氣
一定要俾我feel到有醫德....咪郁d就驗Й換Й....要有愛心
好彩, 3兄妹同佢地d呀哥家姐....揾到個好獸醫叔叔
作者: pina    時間: 2006-11-25 02:50 AM

講開徐正雄呢......佢以前好唔好我唔係好清楚, 但係我响早幾個月前同個街坊傾開計之後, 我就覺得佢好似好有問題, 雖然我係聽返嚟既, 不過你地可以參考一吓.

話說早幾個月前, 因為Miko表演生吞牙籤, 仲要係3吋長兩頭尖果隻, 所以嗱嗱啉搵我同佢睇開既醫生做手術攞返支牙籤出嚟, 順便做埋絕育. 咁我樓下開雜貨店既街坊見到Miko帶住個大喇叭, 就同我傾開醫生既問題, 佢話比我知近排有3個街坊不約而同咁搵徐正雄同佢地D仔仔女女做絕育手術, 點知就一睡不醒, 就咁去咗.....

果幾個街坊同佢講, 醫生話個手術好成功, 不過可能D狗仔身體太弱承受唔到個手術, 所以醒唔返, 唔關個手術事. 不過, 個醫生事前跟本冇同佢地講過做手術會有乜風險, 更加冇同佢地D仔仔女女詳細檢查, 以防佢地既體質承受唔到個手術或麻醉藥既帶來既負荷. 而且, 果度D醫生同護士, 問佢地野都10問9唔應, 態度極差, 又串.  另外, 佢地3隻狗仔, 1個1歲幾,另外2個都係得7-9個月大一向都好健康, 之前無論有乜病痛, 打預防針都係搵徐正雄添.  

聽到D咁既事, 我地都覺得呢個醫生好唔負責任, 我個街坊都好煩惱咁想同佢既仔仔轉醫生, 所以我介紹我個醫生比佢囉. 在我個人認為, 醫生好定唔好, 可大可小, 一定要小心為妙.

我Miko就睇開九龍城獸醫診所足足7年, 小至預防針, 大至做手術, 我都係搵佢地架, 佢地無論係醫生或護士都好好傾, 有問題仲會好詳細咁答你(就算向電話問都係).  老實講, 其實我係個緊張大帥, 就好似由Miko生吞牙籤做手術前, 以及做手術後, 我都好擔心咁一日打成十幾個電話問長問短, 我諗我已經同佢地每一個人傾過, 佢地不單止一樣咁詳細解釋比我知, 仲安慰我添.

另外, 我個朋友隻西施仔仔下半身唔陏得, 我打電話去問, 經佢地响電話度初部了解, 佢地話好大機會係軟骨移位, 叫我地快D去搵麥子健(佢做呢種術好有經驗). 我覺得佢地最難得就係就算冇幫襯, 佢地都會同你傾, 仲好詳細咁解釋你想知既野比你聽.

講明先, 我同我睇開果間獸醫一D關係都冇, 亦冇賣廣告既意思, 我只係覺得佢地真係好好, 又細心又唔怕你煩, 又有愛心, 而且收費又唔係好貴, 所以我先將我既親身經歷同你地分享一下.  
作者: ceci_mina    時間: 2006-11-25 10:16 AM

呢個徐正雄哇!成日想迫人比佢做絕育咖!
上次帶細曲去佢度打晶片(本想去白沙灣,但剛好落雨,無去咁遠),佢一見到細曲就罵話我地做咩唔比佢做絕育喎!
仲叫我地即Book時間。
哇~~~一定比你做咖?
佢罵人哇!個護士又衰喎!
無愛心!!
作者: pina    時間: 2006-11-25 07:51 PM

雖然徐正雄好似好出名咁, 醫生, 護士串都算啦, 仲加埋不負責任.....真係.....

btw, 打晶片點解唔去漁農處打呀, 又唔使錢, 3年一次既預防針都只係$70, 星期日都有開門架.九龍城就有一間.
作者: ceci_mina    時間: 2006-11-25 11:49 PM

QUOTE:
原帖由 pina 於 2006-11-25 07:51 PM 發表
雖然徐正雄好似好出名咁, 醫生, 護士串都算啦, 仲加埋不負責任.....真係.....

btw, 打晶片點解唔去漁農處打呀, 又唔使錢, 3年一次既預防針都只係$70, 星期日都有開門架.九龍城就有一間.
Nick Nick咪去漁記囉!
不過,話你地知唔好去!
因為今日Nick Nick先去睇完醫生,上次打完晶片後皮膚上生左粒粒喔!(一直見唔係好多唔係咁為意)
今日醫生話可能漁記張打針枱唔係咁乾淨,Nick Nick趴上去咪碰到D~~唔記得乜野菌添!好似係葡萄球菌之類,有點濕疹喔!
今日睇完醫生晚夜好左少少咯!
所以~~漁記似乎麻麻呢!
作者: ceci_mina    時間: 2006-11-25 11:50 PM

另外,漁記打晶片要收八十蚊呢!
作者: 小老三    時間: 2006-11-26 02:53 AM

QUOTE:
原帖由 pina 於 2006-11-25 02:50 發表
講開徐正雄呢......佢以前好唔好我唔係好清楚, 但係我响早幾個月前同個街坊傾開計之後, 我就覺得佢好似好有問題, 雖然我係聽返嚟既, 不過你地可以參考一吓.

話說早幾個月前, 因為Miko表演生 ...
[b]九龍城動物診所我幾年前都仲有同d狗狗睇開, 但我睇左前後共有 3次o既手術 & 斷症失敗後就以後都唔再睇佢。

九龍城動物診所 :

1) 話說小寶寶當年 6個月大時有小腸氣, 咁就順便做埋desex, 但呢個在其他醫生眼中的小手術, 佢地要我小寶寶開左 2次刀, 因為做第一次時縫少左一針, 穿左洞, 所以要再做手術來補救

2) 在小寶寶 2歲多時, 發現屙血尿, 咁我地當然即刻帶佢去睇vet啦, 點知vet同我地講小寶寶生cancer, 嚇到我同我mummy喊死, 睇完後我mummy返home睇書瞭解一下小寶寶生cancer究竟會係點, 但點知俾我mummy發現到, 如果生cancer其中一個病徵係會瘦, 但我小寶寶當年仲係一個肥寶寶來的, 根本唔似唔個病, 所以我mummy再研究下, 睇到屙血尿應該係生膀胱石; 第日我地再帶小寶寶返去同vet講, 一照 x- ray之下, 發現原來真係膀胱石, 真係激死

3) 豬仔去睇vet時, 醫生冇經我地同意之下, 就同豬仔脫左兩隻牙

作者: 小老三    時間: 2006-11-26 03:00 AM

徐正雄 :

bear ma帶豬仔去睇佢時, 佢話我豬仔口臭, 仲即時死都有隻手遮住個鼻, 咁我豬仔都唔想o架嘛, 所以bear ma火滾即時走人, 去睇太平道, 人地d醫生冇嫌豬仔口臭 (可能o係心裡面有講),仲睇得好左添

作者: Elsa    時間: 2006-11-26 01:45 PM

哈哈..口臭就用手遮住個鼻?..咁好多狗去洗牙剝牙..佢典算呀?
作者: Elsa    時間: 2006-11-26 01:47 PM

QUOTE:
原帖由 ceci_mina 於 2006-11-25 11:49 PM 發表

不過,話你地知唔好去!
因為今日Nick Nick先去睇完醫生,上次打完晶片後皮膚上生左粒粒喔!(一直見唔係好多唔係咁為意)
今日醫生話可能漁記張打針枱唔係咁乾淨,Nick Nick ...
可能啫..未必一定關事既..呢啲濕疹菌..好多地方都會有架..唔一定係狗房先至有嘛..醫生靠估啫...所以屋企抺地都要消下毒..仲要吹番乾個地..先好放狗周屋走
作者: pina    時間: 2006-11-28 02:10 PM

IC 咁我MIKO都算好彩囉
作者: ceci_mina    時間: 2006-11-28 02:25 PM

QUOTE:
原帖由 Elsa 於 2006-11-26 01:47 PM 發表

可能啫..未必一定關事既..呢啲濕疹菌..好多地方都會有架..唔一定係狗房先至有嘛..醫生靠估啫...所以屋企抺地都要消下毒..仲要吹番乾個地..先好放狗周屋走
我地日日都有消毒個地喔!
佢兩個野聞到陣味會上床坐下先,乾左陣味散左佢地先落地呢!
關唔關事就唔知呢!呵~~~
徐正雄成日嫌三嫌四啦!∼∼
細曲細個第一次睇佢,佢嫌我細曲曳曳踢親佢個計數機喔!狗bb係會郁嘛!
咁乾淨∼∼∼咪做獸醫丫!
睇親獸醫都係病先嘛!
健健康康搵你把鬼∼
作者: pina    時間: 2006-12-1 09:41 PM

oh, 原來如此, 咁我Miko都算好彩囉
作者: 波比媽    時間: 2006-12-2 12:59 AM

好彩我未睇過亞徐醫生..亦都冇打算會睇佢..
聽你地講到佢咁既服務態度..都已經覺得佢咁九唔搭八..
嘩..如果比我見到佢真人仲要對住我哦哦聲..我同佢開火都似
口臭又關佢事..絕唔絕育又關佢事
作者: Jade    時間: 2006-12-2 12:26 PM

QUOTE:
原帖由 ceci_mina 於 25/11/2006 23:49 發表

不過,話你地知唔好去!
今日醫生話可能漁記張打針枱唔係咁乾淨,Nick Nick ...
我六月果陣都係帶三隻衰寶去九龍城漁記度打針, 但係無問題呀!
又平又方便,我可以停部車喺佢門口再逐隻抱入去比佢打針, 可能我係抱住既關係,
漁記個人見我抱住佢, 都無等我放低就打咗支針所以佢哋無接觸過果張枱

不過講佢哋d態度就梗係唔洗講啦

不過平嘛算啦! 三隻都係$240, vet度一隻都要兩舊水, 仲無佢可以泊架車喺門口咁方便
作者: Jade    時間: 2006-12-2 12:31 PM

QUOTE:
原帖由 波比媽 於 2/12/2006 00:59 發表
好彩我未睇過亞徐醫生..亦都冇打算會睇佢..
聽你地講到佢咁既服務態度..都已經覺得佢咁九唔搭八..
嘩..如果比我見到佢真人仲要對住我哦哦聲..我同佢開火都似
口臭又關佢事..絕唔絕育又關佢事
如果我個vet咁同我講嘢, 我實 xyzxz$%@#$% 佢

跟住梗係上網話比廣大既狗主知, 咁佢都係因為太多人幫襯佢

壓力大所以d態度變成咁, 咁咪幫佢賣吓廣告囉, 等佢唔洗咁多嘢做,

做到佢皮質醇偏高
作者: ceci_mina    時間: 2006-12-2 12:39 PM

阿徐醫生簡直「經典」啦!
作者: steve1222    時間: 2007-5-17 08:28 PM

佢同護士完全無愛心(有一個短髮外),收費就貴,我後來轉了去睇dr.tint!
作者: Sindy    時間: 2007-8-6 01:33 PM

我隻曲曲細細過開始就有皮膚病, "枕"住睇醫生, 食藥, 打針都醫左三年幾都係時好時壞, 後來個朋友介紹去睇徐正雄, 睇左兩次之後就好番晒, 過左半年幾都無返發, 所以我覺得徐醫生好好.

同埋如果狗仔唔會生既話, 最好早d做絕育手術, 因為身體會好d, 徐醫生都係希望d狗仔貓仔健康d
作者: steve1222    時間: 2007-8-6 01:43 PM

QUOTE:
原帖由 Sindy 於 2007-8-6 01:33 PM 發表
我隻曲曲細細過開始就有皮膚病, "枕"住睇醫生, 食藥, 打針都醫左三年幾都係時好時壞, 後來個朋友介紹去睇徐正雄, 睇左兩次之後就好番晒, 過左半年幾都無返發, 所以我覺得徐醫生好好.

同埋如果狗仔唔 ...
係未好耐既事啦,依家既徐正雄,可能年齡大,做到化晒啦,我就唔會再去睇佢啦!!!
作者: tammy    時間: 2007-8-6 06:32 PM

徐醫生最近放假冇返診所
我地曲曲家去覆診、打針、做絕育手術都好耐冇見佢。
作者: Sindy    時間: 2007-8-7 12:25 PM

唔係好耐既事, 都係今年年初先開始睇徐醫生, 同埋搵佢做埋絕育手術. 可能真係人夾人啦, 我隻曲曲同佢夾到.
作者: steve1222    時間: 2007-8-7 02:08 PM

我之前同隻狗去睇佢,佢本來同佢聽心跳,我隻狗輕輕咬一咬佢,佢就立即唔聽,勁求其,跟住就轉去睇dr.tint啦

歡迎光臨 PF HOUSE & 英曲大聯盟 (http://www.pfhouse.net/BBS/) Powered by Discuz! 4.1.0