標題: 小心這間狗隻美容黑店! [打印本頁]

作者: elvin    時間: 2006-6-16 12:55 PM     標題: 小心這間狗隻美容黑店!

(copied from she.com) 小心這間狗隻美容黑店!

今期壹週刊投訴板刊登了以下狗主的投訴文章 :

D.O.G.S美容求其,愛犬痛苦斷尾!

狗主帶她的小狗『拉薩犬』去美容, 原本想帶牠去相熟的美容店, 但因該店生意爆滿, 而明天又要帶愛犬出席要愛護動物協會的活動, 所以狗主為了幫小狗扮得靚靚乾淨去玩, 於是決定去之前行經過,而有又好多明星幫襯過的D.O.G.S.美容店試下。

當狗仔美容其間狗主接到該店的美容師的電話說剛才他發現小狗的尾巴有粒瘡, 所以想整走坋? 就流血。 狗主立即飛奔到該美容店。 去到時只見美容桌上全部也是染滿血跡的紙巾, 而且當美容放開按著狗仔尾巴的傷口時, 血就周圍噴。

於是狗主立即帶小狗去獸醫度止血。 醫生要為小狗縫針才可以上血。而且醫生說拉薩犬尾部端是彎曲隆起, 根本她的狗仔沒有任何瘡, 這次一定是意外。 之後狗仔用尾巴的肉死了開始爛, 所以醫生建議狗主要為她的愛犬切去一些壞死肉才能保住生命。 狗主說她的狗仔已經14歲了, 她怕小狗因斷尾的痛, 不知仍能撐著活多久。

而最卑鄙是D.O.G.S.美容店最初也說負責一半醫藥費, 現在又反口, 又叫狗主入稟小額錢債審裁處追討。

狗主今次用了6千元醫小狗, 而且加止心靈的創傷都保償唔到啦, 本人深表同情。

這間狗隻美容屋, 我認為大家唔去幫襯!

by 小思 - 06/15/06 17:11

附件: KICX1057[1].JPG (2006-6-16 12:55 PM, 27.88 K) / 該附件被下載次數 2
作者: Sue    時間: 2006-6-16 01:33 PM

有時候小肂悁]我]儱R而變成害鼳\],心靈和肉體鼣迠邠O不可用$買回,選擇美容時定要格外留心,千萬唔好"明星效應"
作者: IRISZE88    時間: 2006-6-16 03:17 PM

最好美容師上門幫愛犬沖澡cut毛,主人可以一路監察
作者: heather_hba    時間: 2006-6-16 10:43 PM

最好自己沖.....可以增進感情 tim~
作者: Irislam    時間: 2006-6-16 10:56 PM

QUOTE:
原帖由 heather_hba 於 2006-6-16 10:43 PM 發表
完全同意.....
另亦可留意到狗狗身體既變化, 好處數之不盡
作者: sandy@王家3兄妹    時間: 2006-6-16 11:44 PM

呢間petshop在那?
作者: Jade    時間: 2006-6-17 12:27 AM

QUOTE:
原帖由 heather_hba 於 16/6/2006 22:43 發表

作者: chimil    時間: 2006-6-17 07:04 AM

QUOTE:
原帖由 Irislam 於 2006-6-16 10:56 PM 發表

完全同意.....
另亦可留意到狗狗身體既變化, 好處數之不盡
iris:雖然我唔敢幫melody剪腳甲,但我會一次去美容,一次自己幫佢沖涼
希望我遲d可以突破這毎障礙啦(我怕剪爆缸呀)
作者: Emily    時間: 2006-6-19 04:46 PM

QUOTE:
原帖由 chimil 於 2006-6-17 07:04 AM 發表

iris:雖然我唔敢幫melody剪腳甲,但我會一次去美容,一次自己幫佢沖涼
希望我遲d可以突破這毎障礙啦(我怕剪爆缸呀)
我同你一樣呀~
有陰影, 所以唔敢幫 MOUSSE 剪甲甲, 每個月都一定有一次去 PET SHOP 沖, 因為要修甲,剪腳底毛, 清肛門線等等, 其餘時間都係自己沖~
作者: ivan04    時間: 2006-6-29 11:17 PM

基本上呢係自己搞好既,至起馬有時係pet shop搞呢,返黎可能見到佢有d咩病咩病
作者: 月希    時間: 2006-7-4 12:14 AM

好怕幫狗仔剪指甲,剪毛還可,但還要經常梳毛洗耳仔,嘩好攰呀,
但每當一叫狗狗名字,牠便跑到浴室花灑下,等你為牠扮靚靚,其他
狗狗知道未輪到,又唔會爭(有嘢食就一定衝晒埋離),都幾開心,
係隻手慘D,吹毛吹到乾晒,如要經常去寵物店沖涼,荷包仲乾.
作者: heather_hba    時間: 2006-7-4 12:19 AM

如果驚其實用電筒照下都ok ga ...黑甲都睇到小小~
一係小小小小咁批....
見到開始有一個林林地0既圓形..可以收手
作者: elvin    時間: 2006-7-4 12:32 AM

剪腳掌毛可以用專用電剪,之前用較剪,成鬼日整損漢深,次次都好似打大交咁,用電剪快好多,又無咁易整親佢地!
作者: 月希    時間: 2006-7-4 08:47 PM

QUOTE:
原帖由 elvin 於 2006-7-4 12:32 AM 發表
剪腳掌毛可以用專用電剪,之前用較剪,成鬼日整損漢深,次次都好似打大交咁,用電剪快好多,又無咁易整親佢地!

QUOTE:
Thanks 我會試吓
作者: 月希    時間: 2006-7-4 08:54 PM

QUOTE:
原帖由 heather_hba 於 2006-7-4 12:19 AM 發表
如果驚其實用電筒照下都ok ga ...黑甲都睇到小小~
一係小小小小咁批....
見到開始有一個林林地0既圓形..可以收手
謝謝,黑色指甲仍是個問題,實逞我有老花,很難呀   月希媽
作者: pwongk    時間: 2006-11-2 09:23 PM

起邊到呀??

歡迎光臨 PF HOUSE & 英曲大聯盟 (http://www.pfhouse.net/BBS/) Powered by Discuz! 4.1.0