標題: 嘉嘉突然病左....... [打印本頁]

作者: Elaine@傻嘉媽咪    時間: 2006-4-12 06:24 PM     標題: 嘉嘉突然病左.......

其實唔係好大件事.....只係又ALL又嘔
不過今次好勁.....今日成日嘔左都有10次........LEE 頭迫佢飲水, 果頭又嘔返出黎.
ALL就唔係好勁, 係出街ALL左次....ALL水.
不過見同佢出街, 佢冇咩精神, 行得比較慢, 返到屋企又係嘔,
所以我依家決定唔剪頭髮, 同佢去睇醫生, 聽日的BOOKING, 下午的除消....
作者: Jade    時間: 2006-4-12 06:28 PM

咁你快d同佢睇醫生,返嚟話比我哋知咩事。

希望嘉嘉快d冇事啦!!!!!
作者: 奔妮吐    時間: 2006-4-12 06:29 PM

希望嘉嘉無事啦...
唔駛太擔心
睇完醫生記得話比我地聽咩事
作者: chrisyaufish    時間: 2006-4-12 07:06 PM

你要呵返嘉嘉呀∼
希望佢快d好返!
你都唔好咁擔心
作者: marshmallow008    時間: 2006-4-12 07:22 PM

唔好咁擔心啦!!
祝嘉嘉早日康復!!
作者: IRISZE88    時間: 2006-4-12 07:46 PM

你吾好迫佢飲水,飲完水一定會再嘔番,咁你要禁佢食,讓佢腸胃得以休息。
希望嘉嘉早點好番。
作者: happydog    時間: 2006-4-12 08:01 PM

希望kaka快d好返啦
作者: Elsa    時間: 2006-4-12 08:02 PM

kaka你做乜野病左呀....又痾又嘔好辛苦...鍚番你...快啲好番同我地去街街玩
作者: Elaine@傻嘉媽咪    時間: 2006-4-12 08:06 PM

唉~ 醫生話好有可能係''急性腸胃炎'', 但係佢冇食過D咩特別野, 我懷疑係上次去PET WORLD 玩水中招......
依家打左針, 唔食得野, 水都唔飲得....聽日比佢飲水, 如果再係咁,就要入醫院啦.........
好似好大件事呀.....睇黎我太睇小件事....
依家佢休息緊, 希望佢聽日食藥之後會冇事啦~
作者: Elsa    時間: 2006-4-12 08:35 PM

會唔會果一日食左南瓜蓉呀??...或者沙律.. coffee呢兩日都痾爛南瓜屎..但佢又肯食野喎...
作者: coffee@abby    時間: 2006-4-12 08:35 PM

玩水唔係已經好多日咩..
呢幾日有無咩唔妥呀??
唔好擔心..應該無咩事0既..
作者: 波比媽    時間: 2006-4-12 08:50 PM

唔洗擔心喎..嘉嘉可能少病痛..咁你先覺得大件事呢..
放心喇..佢又唔係成日咁..耐唔耐先發生..
比佢休息多d食左藥好快冇事既..
嘉嘉..唔好跑住喇..休息下先喇..
作者: Elaine@傻嘉媽咪    時間: 2006-4-12 08:50 PM

係呀~ 已經好多日, 不過佢話會有潛伏期, 唔排除LEE個可能性, 不過係咩野令到佢咁都唔緊要啦,. 最緊要佢快D好返就得!
呢幾日食得訓得玩得~ 咩事都冇~ 係今日早上開始有事~
下午情況差左...
作者: Delts    時間: 2006-4-12 08:56 PM

嘉嘉, 要快d好返呀!
作者: heather_hba    時間: 2006-4-12 09:17 PM

嘉嘉..快d 冇事呀~~~
你亞媽有假唔可以waste...
佢要同你去玩玩玩
作者: Elaine@傻嘉媽咪    時間: 2006-4-12 09:21 PM

係呀~ 想同佢去玩都唔得啦......
佢依家訓左係度....郁都唔郁, 岩岩又嘔, 唉......
頭先係VET果度, 磅重, 得返25磅.....因為咁而瘦, 我唔想....
作者: penguin1212    時間: 2006-4-12 09:36 PM

哎呀~嘉嘉,你要快d好返ar~
Elaine,唔好咁擔心,應該無咩事既~
作者: Puppyyan    時間: 2006-4-12 10:08 PM

Cookiie,快點好番呀!
作者: sandy@王家3兄妹    時間: 2006-4-12 11:04 PM

elaine.....
其實嗰日去菜鳥到....
kaka都有d疴!
你唔好泔worry la

kaka....你快d好番啦
作者: Elaine@傻嘉媽咪    時間: 2006-4-12 11:08 PM

all 問題反而唔係好大呀~(因為佢今日都係all左一次)
而係佢嘔得好勁, 睇見佢都覺得辛苦.
作者: sandy@王家3兄妹    時間: 2006-4-12 11:12 PM

QUOTE:
原帖由 Elaine@傻嘉媽咪 於 2006-4-12 11:08 PM 發表
all 問題反而唔係好大呀~(因為佢今日都係all左一次)
而係佢嘔得好勁, 睇見佢都覺得辛苦.
嘔得好勁....嘔黃胆水 or 白色泡泡呀
作者: Elaine@傻嘉媽咪    時間: 2006-4-12 11:14 PM

係個肚入面有ge野, 都嘔返晒出黎呀~
頭先開左d水 (有d粉係入面, 係醫生開比佢ge)
lee頭又嘔返晒出黎~
佢個樣好累好累, 已經冇野可以嘔 (全部都係水.......)
作者: joejoe    時間: 2006-4-12 11:40 PM

kaka 仲嘔緊呀!!!
如果再唔止嘔,明天再睇vet...
作者: Elaine@傻嘉媽咪    時間: 2006-4-12 11:43 PM

佢今日已經睇左, 聽日如果都係咁, 又要睇多次~>.<
作者: Emily    時間: 2006-4-13 12:50 AM

希望 kaka 冇事......

kaka~ 你要快d好番呀!
作者: shiuhang    時間: 2006-4-13 12:52 AM

嘉嘉一定無事架~~!!!!放心~
不過嘉嘉呢幾日要多d休息無得出去玩lu
作者: Chermaine    時間: 2006-4-13 12:57 AM

哎呀,陰公囉... 如果食/飲乜嘔乜,真係乜都唔比得佢... 否則佢仲辛苦...
咁vet開咗咩藥比佢呀? 佢有無嘔d藥? 可唔可以打電話比番個vet問佢如果藥都嘔咁點算? (咁樣係咪要打針先得?)
希望嘉嘉快d好番! 唔係媽媽番工都唔安樂呀...
作者: heather_hba    時間: 2006-4-13 01:25 AM

ELAINE...有咩打比爸爸問下都得~
作者: q1880685    時間: 2006-4-13 01:55 AM

ELAINE,你睇緊d呀,我唔係嚇你,我阿be 都係咁,我都而為好小事,佢就係咁走左,小心d.
作者: Chermaine    時間: 2006-4-13 02:08 AM

QUOTE:
原帖由 q1880685 於 2006-4-13 01:55 AM 發表
ELAINE,你睇緊d呀,我唔係嚇你,我阿be 都係咁,我都而為好小事,佢就係咁走左,小心d.
好驚喎...
elaine,你而家睇緊邊個vet?
作者: Elaine@傻嘉媽咪    時間: 2006-4-13 07:33 AM

琴日嘔多一次之後, 成晚都冇再嘔~ 不過身體好累, 佢依家係房休息, 都冇郁~
我琴日開始小小,小小咁比d 電解水佢飲, 因為佢自己飲, 飲得太快, 嘔返晒~
因為琴日打左針, 所以唔洗食藥, 不過我都怕今日比藥佢食, 佢又嘔~
不過今日都係咁, 我就會同佢去吊一吊x水, 等佢身體冇咁差~
作者: Elaine@傻嘉媽咪    時間: 2006-4-13 08:04 AM

我頭先摸佢, 又好似有小小熱~ 唔知係咪發燒, 之前隊長用果隻探熱針又冇左~
依家探唔到....(而且又唔知幾多先係有燒)
q1880685: 我記得你的狗都係因為all同嘔, 可唔可以講我知佢之前的情況係點?
作者: chimil    時間: 2006-4-13 08:12 AM

嘉嘉現在情況點樣呀,有d擔心喎,尤其是連嘔十幾次,我隻衰妹連嘔六次都嚇到我死

不過有睇醫生都好d,總之照醫生的吩咐做就ok
點白色粉粉係消炎架,可以加落d水度(我都有點久病成醫)
嘉嘉一定要禁食,等佢的腸胃休息,以及自然調節

melody同我祝嘉嘉早日康復
作者: jodi    時間: 2006-4-13 09:41 AM

唔係想嚇你.
我之前阿超都係cancer 病病下, 有一日狂嘔, 飲一啖水嘔番一啖水.  但係因為佢嘔得多, 好口乾, 又不停甘想去飲水.  藥都食唔到.  去睇醫生都話 dehydrated.  瘦左幾lb個d係佢嘔左既水.  要打saline water 比番d水佢.  不過第2日佢就支持唔住走左啦.   

你留意下佢d skin, pull out 時, 佢係好快彈番定係好慢先彈番去身.  慢就即係dehydrated.  要去比醫生睇啦.

不過嘉嘉唔會有事既.  小心monitor住佢啦!
作者: jodi    時間: 2006-4-13 09:45 AM

BTW, 我地有次問過 dr. tint, 狗 temperature 係 between 101°F and 102°F左右.  再多就係發燒.
作者: Chermaine    時間: 2006-4-13 10:02 AM

咁嘉嘉尋日去睇醫生時有無探過熱?
今日有無好d呀? 攪到我都好擔心佢... 小心呀...
有咩我地可以幫到手,隨便講呀 (講真ga)
作者: megan    時間: 2006-4-13 10:38 AM

OH!!!!  嘉嘉依家點呀?  有無人知呀???
elaine, 嘉嘉叻女, 一定會無事架!
作者: fiona321    時間: 2006-4-13 12:20 PM

elaine....嘉嘉而家程G有冇好d呀???睇到你寫佢之前咁嘔法都好擔心呀!!嘉嘉咁醒一定會冇事架!!再有嘉嘉既最新情況你再話俾我地聽丫!!bobby同媽咪祝嘉嘉早日康復!!
作者: chrisyaufish    時間: 2006-4-13 12:43 PM

elaine,嘉嘉咁醒目,佢會好快好返~唔好咁擔心~
希望嘉嘉快d好返啦~
作者: Sue    時間: 2006-4-13 12:52 PM

KaKa 現在黿〞p點呀?  餵 d glucoset水佢飮。狗同人一様都係要夾 Vet,一、兩日情況無改變要轉 Vet。

希望KaKa 快 d 康復,等你可以安心番工。
作者: Elaine@傻嘉媽咪    時間: 2006-4-13 01:19 PM

QUOTE:
原帖由 jodi 於 2006-4-13 09:41 AM 發表
唔係想嚇你.
我之前阿超都係cancer 病病下, 有一日狂嘔, 飲一啖水嘔番一啖水.  但係因為佢嘔得多, 好口乾, 又不停甘想去飲水.  藥都食唔到.  去睇醫生都話 dehydrated.  瘦左幾lb個d係佢嘔左既水.  要打saline w ...
頭先醫生都有拉佢d skin, 我覺得冇咩大問題.
而且佢頭先係診所, 突然間又好精神, 又冇發燒.
但係為左自己安心, 我都係放低左嘉嘉比佢地, 等佢地睇住佢,
如果一陣嘉嘉食左野都係嘔, 就要吊x水.
冇嘉嘉係屋企, 真係冇晒聲氣........
作者: sandy@王家3兄妹    時間: 2006-4-13 01:29 PM

elaine....
放心啦....有vet睇住...

作者: 波比媽    時間: 2006-4-13 01:35 PM

咁醫生仲有冇講d咩啊..你去左睇邊間vet啊..
有vet睇住佢都好既..你唔好咁擔心喇..
執下野..洗下野..等屋企冇咁多菌..
之後咪接番嘉嘉番屋企囉
作者: fiona321    時間: 2006-4-13 01:40 PM

放心la..elaine...嘉嘉好快好番,返屋企架la!!咁e生仲有冇講d乜呀??
作者: Jade    時間: 2006-4-13 01:44 PM

咁醫生有冇話嘉嘉究竟咩病呀?
幾時先可以接番嘉喜返屋企,
我都好明白你既心情,事關我妹妹
上次係診所留醫我都....................

不過你放心啦! 嘉嘉好快冇事架,
今晚或者聽朝就可以精精神紳咁返屋企。
作者: Elaine@傻嘉媽咪    時間: 2006-4-13 01:55 PM

醫生話佢係腸炎, 不過我覺得係腸胃炎多d~因為佢都係嘔多呀~
其實今日本身係唔洗返去ge...不過我唔多放心, 所以都係比$$搵人睇住佢會好d~
有咩事都可以即刻睇ma....
不過嘉嘉真係識聽人講野, 醫生同佢check 完, 覺得佢冇咩事~
不過最好都係休息下, 留低係度. 佢一聽到''留低''2個字, 就即刻飛身上我博頭, 死抓住我.
一放低佢, 佢又起身抓住我, 好彩佢唔咬人, 等個姐姐摸左佢一陣, 佢就定定地企係度. 咁我就走啦....
佢一定以為我唔要佢定啦~
唔知佢依家點呢~ 希望唔好收到電話啦~
咁我就今晚去接佢返屋企~
作者: 波比媽    時間: 2006-4-13 02:23 PM

嘉嘉唔會嬲你既..
最多等佢好番比番多d佢至愛野食比佢呵番佢囉..
放心喇..有vet睇住佢..安全好多架
作者: SUSANNA    時間: 2006-4-13 02:33 PM

elaine
你放心啦
嘉嘉一定會戰勝病魔架
作者: Dawn    時間: 2006-4-13 03:10 PM

嘉嘉,elaine,加油呀! 奸爸爹,奸爸爹,奸爸爹!
作者: chimil    時間: 2006-4-13 03:36 PM

elaine:放心啦,有醫生睇住應該ok啦
我都諗返起melody係診所住足一個星期既痛苦日子,
佢細細過都識人話,每日去診所探佢,佢都有反應俾我架
現在每次M醫生,e.g.打預防針等,佢都會扮驚
呢班小朋友真係好可愛架

嘉嘉:要叻叻呀,我地有好多人為你加油
作者: chrisyaufish    時間: 2006-4-13 03:57 PM

嘉嘉唔捨得你啫!今晚去接佢返屋企就開心晒~
我諗嘉嘉休息下就好快冇樹~
唔使咁擔心
作者: belle    時間: 2006-4-13 04:13 PM

希望KAKA早日康復啦...
elaine,妳都唔好太過擔心,咁樣很易生病的
作者: Elsa    時間: 2006-4-13 06:15 PM

elaine...接左kaka番去之後..記住講比我地知個情況..希望kaka叻女快啲好番啦..
作者: Elaine@傻嘉媽咪    時間: 2006-4-13 06:33 PM

佢岩岩返左屋企啦~ 精神好左好多~ 已經食野同食左藥~^^
姐姐話佢好有中氣, 係果度咁耐, 就吠足咁耐...(我勁唔好意思...)
過多2日應該冇問題啦~
不過我諗都唔會同佢再去玩啦~ 5月先啦~ 比佢休息一下~
作者: Elsa    時間: 2006-4-13 06:37 PM

好番就好咯..恭喜晒..kaka休息下啦..抖足精神再出動都未遲..佢卦住你驚你唔要佢.所以先勁吠啫..小朋友係咁..你鍚番佢陪佢多啲啦..
作者: Elaine@傻嘉媽咪    時間: 2006-4-13 06:41 PM

佢吠到係狼叫果D~ 好好笑呀~ 我一聽就知道係佢~
佢應該唔係怕我唔要佢, 而係唔NIKE比人困係個籠度~
睇佢個情況, 應該過多2日就好返晒~ 真係放心晒啦.......
作者: coffee@abby    時間: 2006-4-13 07:00 PM

知道嘉嘉無咩事....我都好開心...放心晒..
因為狗狗有事...真係好擔心
我覺得狗狗touchdwood有唔舒服..
大家就算幫唔到咩手..
但鼓勵的說話好重要..
作者: 匿名     時間: 2006-4-13 07:05 PM

好野, 嘉嘉無事.  嘔左咪當清腸胃, 之後姐姐請佢食野, 吾洗怕
yeah, 叻女.
作者: megan    時間: 2006-4-13 07:08 PM

sorry, 上高係我呀.
作者: Elaine@傻嘉媽咪    時間: 2006-4-13 07:16 PM

係呀~ 多得大家支持, 我先冇咁亂呀~
如果唔識大家, 我可能自己一個人係度驚呀.....
作者: 波比媽    時間: 2006-4-13 07:26 PM

嘉嘉冇事咪得囉..佢一見到你係咪勁開心呢..
上次波比做完絕育都o係vet度吠好耐啊..
醫生都話佢好中氣啊..
作者: Chermaine    時間: 2006-4-13 10:26 PM

睇到你話嘉嘉好中氣實在太好啦... 佢會慢慢回復狀態!
不過比佢休息下都好ge,同埋幫佢"補"下身子囉... 陰公豬囉,瘦晒
我有一次試過去個fd屋企bbq,中途我番教會,留低佢一個响嗰度2個幾3個鐘,我跟住番去,我個fd同我講,你隻狗好好中氣,你走咁耐佢吠咁耐...
作者: Elaine@傻嘉媽咪    時間: 2006-4-13 11:20 PM

係呀~ 嘉嘉依家得返25磅, 佢lee個瘦身療程, 盛惠$710呀!
作者: heather_hba    時間: 2006-4-13 11:22 PM

Y $710??
作者: Elaine@傻嘉媽咪    時間: 2006-4-13 11:24 PM

睇醫生都要$$ ma~
比左$710...
作者: David    時間: 2006-4-14 12:29 AM

最緊要係佢無事呀
作者: penguin1212    時間: 2006-4-14 01:32 AM

好彩kaka無事,
之前愈睇你的diary 同post, 真係好令人擔心,
好彩而家無事
作者: chimil    時間: 2006-4-14 07:47 AM

無事就好啦

但嘉嘉真係要休息一輪先至再戰江湖呀
作者: Elaine@傻嘉媽咪    時間: 2006-4-14 01:39 PM

係呀~ 佢不知幾開心, 因為lee幾日, 日日都有得食罐頭, 一日一罐呀~
佢不知幾期待.....
作者: Jade    時間: 2006-4-14 01:42 PM

QUOTE:
原帖由 Elaine@傻嘉媽咪 於 2006-4-14 01:39 PM 發表
係呀~ 佢不知幾開心, 因為lee幾日, 日日都有得食罐頭, 一日一罐呀~
佢不知幾期待.....
請問你比咩牌紙罐頭 ka ka 食呢?
我想參考吓。
作者: 波比媽    時間: 2006-4-14 01:44 PM

係咪食vet開o個d..i/d..s/d...
作者: Elaine@傻嘉媽咪    時間: 2006-4-14 02:46 PM

係呀~ 醫生的I/D, HILLS 的~
係比正常的, 冇咩味, 又低脂, 醫生開左3罐比佢~ 下星期就冇得食啦^^
作者: 波比媽    時間: 2006-4-15 12:27 AM

大吉利是..
嘉嘉以後都唔會再食架喇
作者: 小吉ma    時間: 2006-4-27 10:31 AM

KA KA  好叻.....咁快好番........

歡迎光臨 PF HOUSE & 英曲大聯盟 (http://www.pfhouse.net/BBS/) Powered by Discuz! 4.1.0