標題: 耳仔紅又痕! [打印本頁]

作者: PPMOK    時間: 2011-11-8 11:18 PM     標題: 耳仔紅又痕!

杜杜對耳仔紅晒,我哋己幫佢剃內耳毛,又有洗耳仔.仍然都咁紅,有少許異味!有抓癢情況!
請問有冇方法可用呀!各位愛狗的哥哥姐姐!
作者: PHILIP    時間: 2011-11-9 12:56 PM

UN豬都試過.. 應該係有菌o係耳仔入面.. 要配一支尊用o既耳油, 1日幫佢滴2次.. 滴足一星期, 就會慢慢好番.
我番去影張耳油相你睇.. 不過只有診所有得買..
作者: 小狗    時間: 2011-11-9 04:55 PM

mocha隻耳仔都係成日紅同有異味, 我每晚都有同佢清潔, 又試過滴耳水都唔得..
作者: PPMOK    時間: 2011-11-9 10:56 PM

我今早走去用70%火酒棉塊去抹杜杜的內耳,牠沒有縮,似乎好冧咁!
今晚翻起耳仔檢查又無咁紅,淺色左.吾知道用呢頂着先得唔得呢?
作者: PHILIP    時間: 2011-11-10 08:40 AM

QUOTE:
原帖由 PPMOK 於 2011-11-9 10:56 PM 發表
我今早走去用70%火酒棉塊去抹杜杜的內耳,牠沒有縮,似乎好冧咁!
今晚翻起耳仔檢查又無咁紅,淺色左.吾知道用呢頂着先得唔得呢?
醫生教我o既做法係..
1. 開頭用普通消炎耳水洗耳仔, 倒d耳水入去, 再用綿花清一清入面d dirty野.. 應該會有d啡色一粒粒o既野..
2. 再用我post出黎果隻耳油, 倒入去耳仔, 倒到差唔多full, 有小小流番出黎,  唔駛再沬, 用小小黎查o係耳hole 外面小小範圍..

早晚2次, keep住做一星期, 就會有明顯效果..

不過果支耳油要去診所買.. 而且可能要睇左醫生先俾買.. 你問問啦.. 大概 $1xx 一支.

附件: ear.jpg (2011-11-10 08:40 AM, 127.11 K) / 該附件被下載次數 0
作者: dukduk    時間: 2011-11-10 05:24 PM

得得都有抓耳仔, 流哂血, 睇醫生話暫時每天洗耳, 無俾藥, 現在又好D
作者: PHILIP    時間: 2011-11-10 09:41 PM

QUOTE:
原帖由 dukduk 於 2011-11-10 05:24 PM 發表
得得都有抓耳仔, 流哂血, 睇醫生話暫時每天洗耳, 無俾藥, 現在又好D
你都可以試下我post出黎果支野喎.. 幾有效.

歡迎光臨 PF HOUSE & 英曲大聯盟 (http://www.pfhouse.net/BBS/) Powered by Discuz! 4.1.0