標題: 急幫忙 [打印本頁]

作者: 檬檬_and_CREAMY    時間: 2011-7-18 05:06 PM     標題: 急幫忙

大家好! 我家有兩隻英曲, 檬檬同Creamy, 分別8歲同7歲. 我地自佢地2個月大養到而家. 佢兩個一向一齊生活, 完全冇問題•事發於約四年前, Creamy desexed 後性格逐漸改變, 開始發洩佢d情緒係檬檬身上, 越來越差, 而家甚至咬頸, 成日流晒血, 好驚一日檬檬比佢咬死. 但Creamy 對其他人完全冇問題, 好純唔會咬人.
見過獸E學左d方法都冇用, 今次佢教我地分開佢地....是問我又唔係住大屋, 點可以有足夠空間分開養兩隻?  思前想後, 想睇吓有冇有心人可收養一隻, 好讓佢地唔好曰打夜打, 咬到血流成河....
作者: Hinckley    時間: 2011-7-19 10:14 AM

有冇搵過dog trainner?
作者: teresatyk    時間: 2011-7-19 10:25 AM

搵下Mack Sir , 有資料再比妳啦,希望妳唔好放棄
作者: donaldduck_bb    時間: 2011-7-19 11:45 AM

其實係咪又係尊卑地位0既問題?? 試下改變一下生活習慣提升番檬檬0係creamy心目中0既地位, 等佢唔好再蝦佢.

例如, 大家可以上sofa變做檬檬上得, 佢唔得. 又或者一個入房睏一個0係廳.

屋企一定要有一個人係喝得住creamy先俾佢兩個一齊活動.

同creamy傾多0的計做完手術迷迷下可能佢以為係懞懞搞傷過佢..

唔知呢0的係咪正確0既方法, 不過希望幫到你啦.
作者: rabbitsarah    時間: 2011-7-19 12:47 PM

你可以試下傳心術, 知道咩事後, 你就可以幫佢解決....
唔好估, 曲架思想比其他狗自我架. 人未必諗到
作者: martina    時間: 2011-7-19 01:25 PM

我諗你可以去搵dog training傾下,我家有2隻曲架,都係一先一後收養,細妹好鍾意撲家姐,但家姐就會狂吠佢。佢地試過開口咬,家姐細粒d,所以成日比亞妹咬到頸。但好在我地都係在家時先有出現呢d情況。搵左Sunng Tang幫手,佢教我地用target training係未發生咬之前(先世式唔對時)引開細妹。咁都叫可以解決到。

如果係AC, 咁就可以知道Creamy點解要咬檬檬,從而傳心師會在中間調解。但請選擇一個可靠的傳心師。
作者: teresatyk    時間: 2011-7-19 02:17 PM

QUOTE:
原帖由 檬檬_and_CREAMY 於 2011-7-18 05:06 PM 發表
大家好! 我家有兩隻英曲, 檬檬同Creamy, 分別8歲同7歲. 我地自佢地2個月大養到而家. 佢兩個一向一齊生活, 完全冇問題•事發於約四年前, Creamy desexed 後性格逐漸改變, 開始發洩佢d情緒係檬檬身上, 越來越差, 而 ...
please check e mail
作者: rabbitsarah    時間: 2011-7-19 09:03 PM

if you want any trustly animal communication send message to me.
作者: fyf519    時間: 2011-7-20 09:15 AM

試吓搵trainer or 傳心師睇吓點先啦..唔好唔要佢地
作者: 檬檬_and_CREAMY    時間: 2011-7-28 05:55 PM     標題: re

Thanks every one, I have tried the methods you suggested...my problems have not solved yet......do u know anyone can take care of one of them?
作者: djela    時間: 2011-7-31 03:27 AM

問題發生左不是一朝一夕的事情...
真的需要時間令狗狗變好..
你用左咩方法呀..
講出離大家研究下..

之前有好多朋友都有呢D問題..
但只要不停用方法去試,
搵arm一個方法, 之後持之以恆..
一個月後會有所改變..
真的!!
作者: teresatyk    時間: 2011-8-1 12:34 PM

QUOTE:
原帖由 檬檬_and_CREAMY 於 2011-7-28 05:55 PM 發表
Thanks every one, I have tried the methods you suggested...my problems have not solved yet......do u know anyone can take care of one of them?
請珍惜多年來的相處,她們已經老了,請用多一些時間及方法去解決問題,不要放棄.
作者: PHILIP    時間: 2011-8-1 09:00 PM

係lor.. 有無試過dog trainer or 傳心師呢... 不如試埋再唔得先諗搵人收養啦... 加油
作者: 檬檬_and_CREAMY    時間: 2011-12-1 05:38 PM     標題: re

各位狗友, 請幫幫忙, 看看有否好心人可照顧, 長此卞去對牠們也不是好.....
作者: PHILIP    時間: 2011-12-2 02:24 PM

QUOTE:
原帖由 檬檬_and_CREAMY 於 2011-12-1 05:38 PM 發表
各位狗友, 請幫幫忙, 看看有否好心人可照顧, 長此卞去對牠們也不是好.....
不如你去英曲個fb post佢地o既相, 同埋發生左o羊事.. 我估會多d人幫到你.. 因為現在d邊真係小左好多人黎睇阬.. 加油呀.. 希望幫到你2隻曲曲..
作者: teresatyk    時間: 2011-12-2 03:59 PM

QUOTE:
原帖由 檬檬_and_CREAMY 於 2011-12-1 05:38 PM 發表
係啦,你去fb 會好d 架,呢到真係好小人上呀,希望果到會有好多人幫倒你.
作者: steffi    時間: 2011-12-2 05:39 PM

得罪講句...我覺得你一心想棄養其中一隻,完全無諗過去解決佢地既問題...
係咁既話...即然狗狗去到老犬年齡都難以搵人領養,你不如帶其中一隻去人道啦!>.<可惡!!!
負心主人~
作者: 檬檬_and_CREAMY    時間: 2011-12-8 09:58 PM

I don't know how to post in the face book ar, .....
honestly, if i want to put it to sleep, it is very easy, but I really want to give it a place for her remaining life...
everyday they bite, bark , bite , bark, and this has been lasted for yrs ..... I don't think this is good for them to continue, therefore,
wanna see if any 英曲 lovers could take care of her.... we are willing to continue support the daily expenses as long as the dog can have a place to settle
hope there will be somebody kind hearted can help
作者: 檬檬_and_CREAMY    時間: 2011-12-8 10:01 PM

PHILIP  
Can you help to post my situation on facebook?

作者: 小狗    時間: 2011-12-9 11:42 AM

日日打交, 重咬到流血, 確實難搞..希望有人可以幫到手啦..
作者: 檬檬_and_CREAMY    時間: 2012-1-6 02:08 PM     標題: re

pls help to see if anyone wants to adopt one of them.... we are thinking to try SPCA but still not yet take action cause we afraid they will put it to sleep finally
作者: PHILIP    時間: 2012-1-6 07:46 PM

QUOTE:
原帖由 檬檬_and_CREAMY 於 2012-1-6 02:08 PM 發表
pls help to see if anyone wants to adopt one of them.... we are thinking to try SPCA but still not yet take action cause we afraid they will put it to sleep finally
有無試過帶佢地去上堂訓練下呢?
作者: teresatyk    時間: 2012-1-7 09:53 AM

QUOTE:
原帖由 檬檬_and_CREAMY 於 2011-12-8 10:01 PM 發表
PHILIP  
Can you help to post my situation on facebook?

邊個可以幫下佢呀 ? :ww::ww::ww:
作者: PHILIP    時間: 2012-1-9 08:15 AM

QUOTE:
原帖由 檬檬_and_CREAMY 於 2011-12-8 10:01 PM 發表
PHILIP  

我可以幫你post去fb, 不過你都要去答佢地喎.. 我一陣幫你post啦..
作者: teresatyk    時間: 2012-1-9 11:32 AM

可否搵Mack Sir 教下,個concept 係用適當時機的獎賞從新改過D行為問題,我得,我另一個FB唐狗狗友之前晚晚兩隻狗都打得好勁,依家都frilend 番,當然時間,心機是必要。試下啦!! 但初時要隔逐步training 先。但我真的試過傳統的惡少少no no no 的方法,可能打交個下stop 到,但Mack Sir 個套係Dr. Sophia Yin 的Concept, 令佢地慢慢對對方產生好感。
no no 佢地,打佢地會令佢地壓力更大,壓力越大,佢地越惡,越來越失控。Mack Sir 教的是教主人教狗狗減壓之後再改正。
一般上完第一堂,用mack sir 的方法去改,大約最差1個月已有好轉,仲可以不斷在電話問意見。快D改,1個月時間姐,通常唔洗咁耐。

以上是曲曲會員 connie 嘅一d 心得及經驗,我copy 給你,希望可以幫倒你,你有任何問題可聯絡我或直接聯絡connie 都得,如果你唔識去fb, 可在這裡留言或pm電話,我可將你的電話交給 connie.
作者: PHILIP    時間: 2012-1-11 10:14 AM

QUOTE:
PHILIP  

post左了.. 你去答下啦..不如你pm你phone no.我, 等我同你傾傾
作者: 檬檬_and_CREAMY    時間: 2012-2-6 04:39 PM

而家佢地先7, 8 歲, 好命嘅既仲有 7,8 年命, 日日打交唔係法子, 希望佢地可以有個好地方生活, 如果大家知道有人有興趣收養一隻, pls contact me at joditmw@yahoo.com.hk, I can send photos to you.

Thanks a lot!!!!
作者: PHILIP    時間: 2012-2-6 08:03 PM

QUOTE:
原帖由 檬檬_and_CREAMY 於 2012-2-6 04:39 PM 發表
而家佢地先7, 8 歲, 好命嘅既仲有 7,8 年命, 日日打交唔係法子, 希望佢地可以有個好地方生活, 如果大家知道有人有興趣收養一隻, pls contact me at joditmw@yahoo.com.hk, I can send photos to you.

Th ...
有無諗過帶佢地去train下呢?

歡迎光臨 PF HOUSE & 英曲大聯盟 (http://www.pfhouse.net/BBS/) Powered by Discuz! 4.1.0